Vierdaagse schoolweek dreigt ook voor Alkmaar

Leonie Groen
Alkmaar

De vierdaagse schoolweek gaat wellicht niet voorbij aan het basisonderwijs in Alkmaar. Volgend schooljaar, 2019-2020, zou het ervan kunnen komen.

Begin deze week maakten de grote schoolbesturen in de Zaanstreek bekend dat het lerarentekort hen dwingt tot het invoeren van een vierdaagse schoolweek. Basisscholen in de IJmond gaan Zaanstad misschien achterna.

Ronduit, de grootste scholenkoepel voor het openbaar primair onderwijs in Alkmaar, speelt ook al met die gedachte.

Problemen

Bestuurder Jan Zijp van Ronduit zegt dat een vierdaagse schoolweek overwogen moet worden samen met Saks, de koepelorganisatie voor het katholieke onderwijs in Alkmaar.

De aarzeling is groot, want Zijp realiseert zich dat de onorthodoxe maatregel ouders in de problemen kan brengen. De kleinere schoolbesturen in de regio Alkmaar wijzen de vierdaagse schoolweek niet bij voorbaat af.

„De basisscholen in Alkmaar zitten op het punt waarop die in de Zaanstreek vorig jaar zaten. We verwachten dat Alkmaar volgend schooljaar in dezelfde situatie zit als wij”, zegt Rien Spies, lid van het college van bestuur van de Zaanse koepelorganisatie Agora en een van de initiatiefnemers van de vierdaagse werkweek.

„De besturen in Amsterdam, waar de problemen het grootst zijn, benaderen ons nu al over de vierdaagse schoolweek. In Alkmaar zijn de problemen kleiner, maar ook daar gaan ze komen. Dat weten alle schoolbesturen ook.”

Zijp: „We blijven alert. We proberen eerst andere oplossingen te vinden. Als het ervan komt, dan geldt de vierdaagse schoolweek, net als in de Zaan, niet voor alle scholen. In de Zaan zou het gaan om scholen waar geen vervanging te vinden is voor zwangerschapsverlof.”

Lees ook: Vierdaagse: laatste wat school wil en Pabo’s populair, veel meer deeltijdstudenten

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.