Zeven maanden cel voor kroongetuige Nabil B.

AMSTERDAM

Nabil B., kroongetuige in het onderzoek naar een reeks liquidaties in de onderwereld, is in hoger beroep wegens wapenbezit tot zeven maanden cel veroordeeld.

Het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam donderdag was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden.

B. (31) kreeg van de rechtbank in Amsterdam vorig jaar negen maanden cel opgelegd voor het wapenbezit, maar ging tegen die uitspraak in beroep. Hij droeg de vuurwapens bij zich toen hij in januari vorig jaar werd aangehouden.

In het onderzoek naar de zogenoemde 'Mocro-oorlog' heeft B. een reeks verklaringen afgelegd, die bewijs zouden leveren tegen opdrachtgevers van liquidaties.

Een week nadat bekend was geworden dat hij bij justitie uit de school had geklapt, werd zijn broer Redouan doodgeschoten in Amsterdam-Noord. De vermoedelijke schutter zit vast.

Nabil B. wierp zich op als kroongetuige na de 'vergismoord' vorig jaar op Hakim Changachi in Utrecht, twee dagen voor zijn arrestatie.

B. was betrokken bij de voorbereidingen van de moordaanslag, die op heel iemand anders was gericht. Een poging om enkele dagen later het eigenlijke doelwit alsnog dood te schieten, werd verijdeld door de politie.

B., die Changachi en diens familie kende, kreeg na de 'vergismoord' wroeging en werd vanuit zijn eigen groep steeds serieuzer bedreigd. Hij wordt door justitie vervolgd voor zowel zijn rol bij de 'vergismoord' als bij de verijdelde liquidatiepoging.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen