Pallas-project kan door met geld provincie

Pallas-project kan door met geld provincie
De Pallas-reactor moet de huidige Hoge Flux Reactor in Petten vervangen.
© Foto HMC
Petten

Groen licht voor de nieuwe Pallas-reactor in Petten. Door de steun van de Statenfracties van D66 en de PvdA is een ruime meerderheid in de Staten voor uitbetaling van het laatste deel van en lening aan de stichting die de komst van de reactor voorbereid.

Eigenlijk hadden alle fracties maandagavond aan moeten geven of ze bereid waren nog eens 17,5 miljoen euro - van een totale lening van 40 miljoen euro - te lenen aan Pallas. Maar de woordvoerders van D66 en de PvdA wilden eerst kijken of er binnen de eigen fracties voldoende draagvlak was.

De stichting voorbereiding Pallas is er immers niet in geslaagd om te voldoen aan alle vooraf gestelde voorwaarden voor de lening. Zo zou bij de uitbetaling van het laatste deel van de lening duidelijk moeten zijn dat er voldoende private investeerders voor het 650 miljoen euro kostende project. Maar veel meer dan dat ze er bij Pallas vertrouwen in hebben dat het goed komt als eenmaal het gecompliceerde vergunningentraject is doorlopen, is er nog niet.

Het is klaar

,,Dat is een dilemma’’, aldus Statenlid Flip de Groot van D66 over het risicovolle project. ,,Maar als we dit niet doen hebben we zeker niets en de kans dat Pallas er komt is reëel. Het belang is in ieder geval groot genoeg om dit risico te nemen.’’ Hij benadrukt echter dat de stichting niet meer bij D66 hoeft aan te kloppen voor nog meer geld. ,,Het is klaar. Wij zijn tot het uiterste gaan in ons vertrouwen. Dat vertrouwen moet nu waargemaakt worden.’’

Ook PvdA-Statenlid Rina van Rooij stelt dat het bij 40 miljoen euro moet blijven. ,,Dit is het!’’

Gedeputeerde Jaap Bond laat weten opgelucht te zijn over het besluit van de twee fracties. Eerder gingen VVD, CDA en PVV al akkoord. ,,We kunnen nu door. Voor de regio en voor het land is dit goed nieuws. Het gaat om 30.000 kankerpatiënten die worden geholpen door de isotopen uit de reactor.’’

Later terugbetalen

Ook hij geeft aan dat Pallas niet om meer geld hoeft te vragen aan de provincie. ,,Als het duurder wordt moeten ze maar bij het Rijk of private investeerders aankloppen.’’ Wel zal Pallas de lening waarschijnlijk anderhalf jaar later terugbetalen dan was gepland.

De leveringzekerheid van medische isotopen veilig stellen voor de toekomst is van groot belang voor de voorstanders van het Pallas-project. Daarnaast gaat het om het behoud van hoogwaardige werkgelegenheid in Noord-Holland Noord. Tegenstanders spreken echter vooral van een risicovol project. Zij wijzen op het concurrerende Ligthouseproject waarmee in de toekomst ook belangrijke isotopen kunnen worden geproduceerd.

Een woordvoerster van Pallas laat weten dat de stichting met de laatste tranche van de leningen van het Rijk en de provinicie de voorbereidende fase kan afronden. ,,Deze fase is in 2020 afgerond. Daarna begint de bouwfase. Deze fase moet worden gefinancierd door private partijen.’’

Lees ook: Noord-Holland eist opheldering over uitspraken Wiebes over Pallas-reactor

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons