Schagen wordt ’dementievriendelijk’

Richard Zut
Schagen

In het kader van de Wereld Alzheimerdag nemen de CDA-raadsleden Puck de Nijs en Marcel Sanders namens de gemeente Schagen het stokje van Alkmaar over als ambassadeur van het platform ’dementievriendelijk Noord-Holland’.

Met als doelstelling ook van Schagen een gemeente te maken die - meer nog dan toe nu toe al het geval is - zich inspant om een veilige en prettige leef- en woonomgeving te creëren voor kwetsbare groepen, zoals alzheimerpatiënten en hun mantelzorgers.

De hele gemeente Schagen telt momenteel nog 932 inwoners met dementie, en dat aantal neemt volgens Geriant (hulporganisatie bij dementie) in tien jaar tijd toe naar 1476 personen. In 2040 zijn hier zo’n 1880 mensen met dementie, meer dan twee keer zoveel als nu.

Wethouder Sigge van der Veek: ,,Dat betekent dat we de zorg voor die mensen straks niet meer alleen als overheid afkunnen. Daarom moeten we zorgen dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn om te gaan met dementiepatenten.’’

Vanaf volgende week benadert de gemeente ondernemers, clubs en verenigingen met het aanbod hun personeel en vrijwilligers gratis een training te laten volgen over omgaan met mensen met dementie. Meer informatie over de trainingen is te vinden op www.samendementievriendelijk.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.