Texel wil boomsingels voortaan beschermen

Anja Roubos
Den Burg

De gemeente Texel gaat onderzoeken hoe windsingels beschermd kunnen worden.

Een nipte raadsmeerderheid stemde deze week in met een motie van die strekking van PvdA, D66 en GroenLinks, die gesteund werd door de VVD. Texelaars beseften dit voorjaar massaal hoe belangrijk groen is voor de leefomgeving toen in een korte periode veel bomen op het eiland werden gekapt. Het tweede deel van de motie, waarin werd opgeroepen tot een herplantplicht voor bomen die bij bouwprojecten sneuvelen, redde het niet en werd geschrapt. Onder andere op advies van wethouder Edo Kooiman, die problemen voorzag bij het verstrekken van bouwvergunningen.

Ook het amendement ’Een nog groener en beter groenbeheerplan’ van PvdA, D66 en GroenLinks werd gewijzigd aangenomen. Aan het gemeentelijke groenplan wordt nu toegevoegd dat er meer groen komt in de dorpen. Bewoners worden betrokken bij het groenbeheer en ingrijpende wijzigingen moeten tijdig aan hen worden uitgelegd. Begin 2019 wordt het groenbeheerplan omgezet in concrete actiepunten en een planning. Texels Belang en Jur Schuiringa (VVD) gingen niet mee in dit amendement.

Texels Belang, VVD en GroenLinks zorgden er met een ander amendement voor dat de raad jaarlijks zal besluiten over maatregelen uit de kostbare beheerplannen Groen, Wegen en Straatmeubilair. Alleen D66 en PvdA boden weerstand.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.