Het staat op een bord: Zaanstad is bijvriendelijk

© Foto Erik Rietman

Zaandam

Zaanstad is een bijvriendelijke gemeente. Dat staat althans op een bord, aangeboden door de landelijke organisatie ’Nederland zoemt’.

Wethouder Gerard Segers onthulde het bord donderdagmiddag in het Burgemeester In ’t Veldpark. ,,We doen veel om bijen hier naartoe te krijgen’’, zei hij, en duwde met een stok de verhullende zak van het bord. Daarop staat: ’Zaanstad zoemt, bijvriendelijke gemeente’.

Rob Overpelt, Bart Dik en Peter Oosterhuis woonden de onthulling bij namens de Imkervereniging Zaanstreek. ,,We zetten ons in voor álle insecten’’, benadrukte Overpelt, ,,niet alleen de honingbijen.’’ Zij hadden de gemeente gewezen op het bestaan van Nederland zoemt, en de mogelijkheid om als bijvriendelijke gemeente te boek te staan.

Nederland zoemt is een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, en heeft als doel het vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen. Zaanstad liet de organisatie weten welke bijvriendelijke maatregelen zoal zijn genomen en Nederland zoemt vond dat voldoende om de gemeente te belonen met het bord. Want Zaanstad maait insectvriendelijk, gebruikt natuurlijke bestrijdingsmiddelen en zet schapen in voor begrazing.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.