’Alkmaarders aan zet’ moet nog concreter

Dominic Schijven
Alkmaar

Politiek Alkmaar wil een concretere uitwerking van het plan ’Alkmaarders aan zet’, maar het gros van de politici durfde gisteravond zelf niet concreet op het plan in te gaan tijdens een vergadering van de commissie Bestuur en Middelen.

„Inhoudelijk ga ik er nog niet op in”, zei Bastiaan de Leeuw van GroenLinks.

Een groep Alkmaarse ondernemers heeft een plan voor een aantrekkelijker Alkmaar in reactie op het coalitieplan ’Alkmaar aan zet’.

De groep stelt dat Alkmaar de voorzieningen, cultuur, recreatie en het groen moet ontwikkelen om de gewenste uitbreiding met 20.000 woningen te kunnen opvangen en om meer bezoekers te lokken. De ondernemers stellen onder meer voor om Alkmaar groen te maken met een zee aan bloemen, auto’s uit het centrum te halen en een ondernemersfonds op te richten.

Pim de Ridder van Bewonersvereniging ’Hart van Alkmaar’ en mede-initiatiefnemer van het plan roemde het gegeven dat de Alkmaarders elkaar gevonden hebben. „De touwtjes hingen nog uit de Alkmaarse brievenbussen. Zó lang is al het geleden dat bewoners, marketeers, winkeliers, horeca-uitbaters en andere ondernemers met elkaar richting gemeentebestuur trokken.”

Gisteravond was aan het de politici om iets te vinden van het plan. De politiek was vooral blij dat er een initiatief ligt vanuit de inwoners. Over de inhoud lieten de politici niet het achterste van de tong zien. „De bal ligt bij het college”, zei onder meer Peter van Diepen van D66.

,,Teleurstellend’’, reageerde Willem Peters van BAS. „Er worden geen echte uitspraken gedaan.” Zelf vroeg hij overigens de ondernemers om met een verdere uitwerking te komen over wat er op dit moment schort aan de stad.

Yuppen

Kivilcim Pinar van Partij voor de Dieren durfde als een van de weinigen iets concreets te zeggen. Hij vroeg zich af of Alkmaar blij wordt van extra bezoekers. Volgens hem gaat het plan voorbij aan mensen met een bescheiden inkomen. „We willen niet alleen yuppen die iedere dag een ander IPA-biertje willen proeven.”

Burgemeester Piet Bruinooge gaf aan dat het college in november gesprekken gaat voeren over het plan. Het draagvlak voor de ideeën van ’Alkmaarders aan zet’ moet dan blijken, zei hij.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.