Cultuurkoepel Heiloo wordt steeds professioneler

Interieur van de Cultuurkoepel.© Foto Erna Faust/ Luciënne van der Stouwe

Henk-Jan den Ouden
Heiloo

De programmering in de Cultuurkoepel in Heiloo wordt steeds professioneler. „We hebben weer een stap gemaakt in de richting van een echt uniek podium”, zegt Leo Gouwerok van De Koepel BV, die de voormalige kapel op het Willibrordusterrein exploiteert.

De Cultuurkoepel is geschikt is voor zo’n 500 mensen. Daarnaast zijn er nog vijf zalen beschikbaar, waaronder de Kleine Kapel naast de Cultuurkoepel en een aantal vergaderzalen met verschillend karakter.

Zo’n drie à vier keer per week is er iets te doen in de Cultuurkoepel of een van de zalen, waaronder uitvaarten, bruiloften en vergaderingen. „En met de inkomsten daarvan maken we de cultuurevenementen mogelijk”, aldus Gouwerok.

Volle bak

Want dat is uiteindelijk de bedoeling: een professioneel cultuurpodium met regionale uitstraling.

„In de koepel wordt het pas gezellig als we meer dan honderd mensen binnen hebben. We mikken echt op optredens die een volle bak kunnen brengen, al zal dat niet altijd lukken. Dat is niet vanwege de poen, we willen voor sommige optredens het best gratis doen. Er zijn groepen bij die hele leuke dingen doen.”

Bij een professioneel podium hoort ook een professionele accommodatie. Onlangs zijn er tribunes aangeschaft.

„Die zijn inklapbaar en kunnen aan de zijkanten worden gezet zodat ze in het niet vallen als ze niet worden gebruikt. We hebben nu een groot gordijn achter het podium. Dit jaar komen er coulissen, daar wordt hard aan gewerkt. En we zijn bezig met betere toneelverlichting. Ja, er komt geld binnen, maar dat gaat er net zo hard weer uit. Dat geeft niet, want dat is waar je het voor doet. We willen een mooi, professioneel theater neerzetten.”

De Beun

Nu heeft Heiloo al een theater: De Beun, met 300 plaatsen.

„Af en toe spreken we met De Beun over onze ideeën. Ze hebben er begrip voor en we zorgen ervoor dat we elkaar met de programmering niet in de wielen rijden. De Beun heeft ook een andere manier van programmeren, ze werken een jaar vooruit en leggen de data voor het theaterseizoen vroegtijdig vast. Wij kijken vooral naar leuke dingen die langskomen. Wij zijn bovendien meer met muziek bezig, daar leent de Koepel zich uitstekend voor. De Beun heeft vaker cabaret. We hebben een ander soort accommodatie.”

En zo verovert de Koepel een eigen plek in het podiumaanbod.

Programmering

De programmering oogt weer wat zwaarder dan vorig seizoen.

„Met Stef Bos hebben we natuurlijk een bekende naam. Aan het begin van het seizoen hebben we ook de Amsterdam Klezmer Band en Fuse. Leuk vind ik ook de combinatie van het koor De Lofstem uit Langedijk en de West-Friese band Skotwal. Volgende week al hebben we ook Beatrice van der Poel en Tim Eijmaal die mooie, bekende popsongs Nederlandstalig brengen. Vrolijk een weemoedig.’

De Lazy Sunday diners van muziek en eten op zondag krijgen een vervolg, en er zijn ook weer twee literaire avonden gepland, deze keer met een film erbij. „Ronald Giphart komt. En we hebben een avond over Jan Wolkers met biograaf Onno Blom.”

Het volledige programma staat op www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.