Tegel Wervershoof kansrijk als sportcomplex met zwembad

De schets van een multifunctionele accommodatie met een zwembad en sporthallen zoals deze in Wervershoof gerealiseerd kan worden.

De schets van een multifunctionele accommodatie met een zwembad en sporthallen zoals deze in Wervershoof gerealiseerd kan worden.© Schets Jeroen Wassenaar

Michiel Snik
Wervershoof

Het terrein de Tegel aan de rand van Wervershoof lijkt het meest geschikt voor het realiseren van een multifunctionele accommodatie waarin ruimte is voor een nieuw zwembad en tal van andere sporten.

Dit gebied aan de Vok Koomenweg wordt gebruikt door agrariërs en is ook in beeld voor woningbouw en vertegenwoordigt daardoor een waarde van 741.000 euro.

Nieuw zwembad

Zwembad De Zeehoek is verouderd en opknappen is niet realistisch. De gemeenteraad besloot daarom een jaar terug dat er nieuw zwembad moet komen.

Maar daarnaast mankeert er ook het nodige aan sportcomplex De Dars. Dit complex is in 1982 gebouwd en in 2007 is hier de Olympiahal tegenaan gebouwd.

De Dars herbergt onder meer tennisbanen, twee sporthallen, een padelbaan, fitnessruimtes en horeca.

Het dak lekt en de sportende clubs klagen over de accommodatie. Er moet stevig in de Dars worden geïnvesteerd, maar er kan ook gekozen worden voor een compleet nieuw complex waarin vrijwel alles sporters onderdak krijgen.

Naar zo’n complex is de afgelopen maanden op verzoek van het college van B & W onderzoek gedaan, op 1 oktober mag de politiek zich hierover uitspreken. In het rapport naar de mogelijkheden voor zo’n multifunctioneel centrum dat hiervoor nu op tafel ligt, worden geen conclusies getrokken.

Geen toelichting

De verantwoordelijke wethouder Joset Fit wil geen toelichting geven op het plan voordat de politiek hier volgende week maandag over heeft gesproken.

Als de gemeente kiest om een nieuw zwembad op het terrein de Tegel te bouwen, dan hebben zij geen problemen met andere eigenaren want deze grond is al van Medemblik.

Maar een belangrijke hindernis is hier wel dat de kans op bezwaren vanuit onder meer de aanpalende woonwijk groot is. Dat kan de procedure behoorlijk vertragen.

Pal hier tegenover aan de andere kan van de weg ligt ook een lap grond van de familie Stroet waar het zwembad gerealiseerd kan worden.

Voor de sporthallen en fitness moet dan echter ook een aanpalend stuk grond op het Westrandsportterrein worden gekocht. De sportverenigingen die hier nu actief zijn hebben laten weten mee te werken als voor deze plek wordt gekozen.

Op een steenworp afstand van het terrein van Stroet ligt ook de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een hoekje van dit terrein ligt binnen de ’geurnormen’ van het baggerdepot waar beperkingen voor gelden.

Energie

De gemeenteraad heeft ook bepaald dat de nieuwe accommodatie zeer zuinig met energie moet omgaan. Het liefst zelfs met ’nul op de meter’ en de bouwmaterialen die worden gebruikt moeten later ook weer eventueel kunnen worden hergebruikt.

Als wordt gekozen voor de ’locatie Stroet’, dan kan de waterzuivering gebruikt worden als energiebron. Dit zou voor het gemeentebestuur doorslaggevend kunnen zijn omdat de raad eerder aangaf zwaar te tillen aan duurzaamheid en milieu.

Tegenover lagere energielasten staan wel weer hogere afschrijvings- en onderhoudskosten en hogere kapitaallasten, zo waarschuwen de onderzoekers.

Kosten

De kosten van de nieuwbouw verschillen sterk. Wordt uitsluitend gekozen voor een nieuw zwembad met een wedstrijdbad, doelgroepenbad en peuterbassin dan kan dit voor ruim twaalf miljoen euro worden gerealiseerd.

Komen er ook sporthallen en andere functies bij, dan loopt de rekening op naar zo’n 25 miljoen euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen