Texel verdient aan zonnepanelen

Anja Roubos
Den Burg

Het Texelse college wil snel in extra zonnepanelen investeren, onder andere op overdekte parkeerplaatsen voor het gemeentehuis.

De gemeente kan nu nog gebruik maken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie.

In combinatie met de verwachte energieopbrengsten van € 135.000 levert dat meteen € 17.000 per jaar op, rekent wethouder Hennie Huisman voor. En dat ondanks een investering van

€ 1.194.925. Dat is mogelijk doordat de gemeente dit bedrag kan lenen tegen een jaarlijkse rente en aflossing van € 118.000 en er per saldo dus leuk aan verdient.

Het is de bedoeling ook een parkeerplaats in nieuwbouwwijk De Tuunen met zonnepanelen te overdekken, het drijvende zonnepark bij rioolwaterzuivering Everste Koog uit te breiden en de nieuwe sporthal en sociale werkplaats De Bolder van extra zonnepanelen te voorzien.

De gemeente Texel wil hiermee een bijdrage leveren aan de ambitie om het eiland zo snel mogelijk zelfvoorzienend te laten worden met duurzame energie.

Momenteel wekt de gemeente iets meer dan 25% van de energie die zijzelf verbruikt op met drijvende en op gemeentelijke daken bevestigde zonnepanelen. Door de voorgestelde projecten loopt dit op tot bijna 70%.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.