Buurt Landsmeer: ’Voetbalkooi is prestigezaak’

Een voetbalkooi.

Een voetbalkooi.© Foto Fokke Zaagsma

Landsmeer

,,De voetbalkooi is een prestigezaak geworden voor de gemeente. Trek het plan in, daar zou de gemeente ons een groot plezier mee doen.’’

Dat zei Ruth Lammers namens omwonenden van het Wijkpark in Landsmeer bij de bezwaarcommissie dinsdagavond.

Zij en tien medestanders lichtten de bezwaren van circa vijftig medebewoners toe tegen de vergunning van de gemeente voor de aanleg van een voetbalkooi in het Wijkpark. Ze vrezen voor een toename van de jeugdoverlast, bovenop de overlast er nu al is.

De jurist van de gemeente betoogde dat de gemeente alle belangen heeft afgewogen. ,,De kooi wordt niet extra verlicht. Er komen geen bankjes. Er wordt regelmatig gecontroleerd op overlast. Het college vindt het belangrijk dat de kooi er komt.’’

Na kritiek van André Immig dat de gemeente de belofte niet nakomt dat er elke dag handhavers door het park lopen, vroeg commissievoorzitter Chiel Schaap of gemeente kan zorgen voor een telefoonnummer dat bewoners kunnen bellen bij overlast. Ambtenaar Jasper van Velthoven zou het nakijken.

De jurist voerde aan dat er ’een meerderheid’ van bewoners positief op ’een voetbalveldje’ had gereageerd in een enquête. Maar op de vraag uit hoeveel personen die meerderheid bestaat, kreeg Immig geen antwoord. Hij heeft vijftig handtekeningen tegen.

Bewoners zijn boos over de manier waarop de gemeente groen afknabbelt van hun Wijkpark. De raad heeft in 2017 door de vaststelling van het Speelbeleidsplan plaatsing van de voetbalkooi in het Wijkpark goedgekeurd. Daar hebben basisschoolkinderen inspraak in gehad, maar omwonenden niet.

Belachelijk

Het steekt bewoners dat in het park een groot tegelveld is gekomen voor de voetbalkooi en daarnaast een omheind hondenuitlaatveld. ,,De gemeente heeft toegezegd dat het Wijkpark overwegend groen zou blijven, maar het groen is inmiddels minder dan 50 procent’’, zei Ruth Lammers. ,,Ik vind dat belachelijk.’’

Bewoners zien in het Wijkpark liever een voetbalveld van gras met twee goals. Het Sportpark is volgens hen een betere plek voor een voetbalkooi.

Als het advies van bezwaarcommissie er over een paar weken ligt, gaat de gemeente opnieuw in overleg met de bewoners.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.