Ons Huis bouwt een zorgwoning in Heemskerk

Mimi van Wassem, Elina Revers, Rob van Haarlem, Renate Bruijn en Annet Smit (vlnr) voor de plek waar vanmiddag de eerste paal wordt geslagen.

Mimi van Wassem, Elina Revers, Rob van Haarlem, Renate Bruijn en Annet Smit (vlnr) voor de plek waar vanmiddag de eerste paal wordt geslagen.© Foto Friso Bos

Friso Bos
Heemskerk

Logeerhuis Ons Huis, aan de Griegstraat in Heemskerk, gaat uitbreiden met een zorgwoning waarin acht jonge mensen met een beperking komen te wonen. Woensdagmiddag om half vijf slaan ze de eerste paal. Over een jaar moet de zorgwoning gereed zijn.

De toekomstige bewoners zijn met veel zorg geselecteerd. ,,Dat hebben we laten doen door een orthopedagoog/psycholoog’’, zegt ’kwartiermaker’ Elina Revers. ,,Omdat groepsdynamiek zeer belangrijk is’’, vult Annet Smit aan.

,,Ze wonen daar in principe de rest van hun leven. Ze kennen elkaar al vanuit het logeerhuis. Sommigen komen hier al zeventien jaar.’’

Logeerhuis Ons Huis viel lange tijd onder zorgbedrijf Philadelphia. Toen die onderneming er in 2013 de stekker uit wilde trekken, hebben Annet Smit en Renate Bruijn met hun team de sprong gewaagd en zijn zelf verder gegaan.

Een impressie van hoe de zorgwoning eruit komt te zien aan de kant van de Bartokstraat.

Een impressie van hoe de zorgwoning eruit komt te zien aan de kant van de Bartokstraat.© Afbeelding Lab03 architecten

Daartoe werd de stichting Ons Huis Heemskerk Respijtzorg opgericht. Rob van Haarlem is voorzitter van die stichting. Mimi van Wassem tot slot, wordt door Annet en Renate ingewerkt om managementtaken te gaan overnemen.

Ons Huis biedt logeer- en dagopvang voor kinderen en jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Er is ruimte voor acht logees en er zijn tien plekken in de dagopvang.

Het doel is door uitstekende zorg te verlenen, de zorgtaken van de ouders van de kinderen tijdelijk te kunnen verlichten. Dat kan door de mooie faciliteiten van het logeerhuis maar vooral ook door de inzet van het enthousiaste team en de plek die Ons Huis heeft in de buurt.

,,Er is hier 24 per dag begeleiding aanwezig. Ook in de zorgwoning zal dat zo zijn. Overdag zijn daar zelfs drie teamleden aanwezig voor de begeleiding van de acht bewoners’’, vertelt Renate.

Buren

Een zorgwoning is niet zomaar gerealiseerd. Er gaan jaren zitten in de voorbereidingen en de financiering van het project. ,,We hebben ook geprobeerd de buurt er tijdig bij te betrekken. De buren reageren erg enthousiast op de tekeningen van de zorgwoning.’’

De impressie is van architectenbureau Lab03. ,,Hun eerste opdracht in de zorg’’, zegt Rob. ,,Door hun vragen dacht ik dat ze er geen sjoege van hadden wat hier speelt. Van hun eerste ontwerpen was ik meteen diep onder de indruk. Ze hebben precies begrepen wat we nodig hebben.’’

De bouw wordt deels door sponsoren bekostigd. Zoals de Vrienden van Ons Huis en uit de opbrengsten van diverse liefdadigheidsacties. ,,Daarnaast komt er ook gewoon een hypotheek bij kijken. We willen ook meteen het huidige pand van het logeerhuis over nemen’’, zegt Rob.

Renate legt uit dat de grootste kosten misschien nog wel komen kijken bij de binnenkant van de zorgwoning. ,,Alles is speciaal aangepast aan mensen met een beperking. Denk aan een raillift door het hele huis, brede deuren, aangepaste keuken en sanitair, speciale bedden en ga zo maar door.’’

,,En een snoezelkamer en een speciale rolstoelparkeerplaats’’, weet Elina, die elk aspect van het nieuwbouwtraject onderzoekt en in de gaten houdt. Dat hoort bij haar rol als kwartiermaker. ,,Ik heb een zorgopleiding, maar ik kan intussen zo de bouw in’’, grapt ze.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.