Letten op energie door marine leidt tot navolging

Letten op energie door marine leidt tot navolging
Den Helder

Een proef met energiebeheersing op de Nieuwe Haven is zodanig goed uitgepakt dat Defensie het systeem nu ook op drie andere kazernes in den lande gaat toepassen.

Op de marinehaven is als proef een Energiemanagementsysteem opgezet. Dat heeft nu al tot energie- en kostenbesparingen van €130.000 per jaar geleid.

Met een Energiemanagementsysteem wordt het gebruik van gas, water en elektriciteit geregistreerd en gemonitord.

Naast het slimmer maken van apparaten zoals verwarming en installaties heeft de directie van de Nieuwe Haven de bedrijfsvoering onder de loep genomen om het energieverbruik terug te brengen.

Behalve maatregelen voor de organisatie en de techniek wordt ook gestuurd op het gedrag van medewerkers.

Marinemensen die structurele aandacht voor energie hebben, verbeteren voortdurend en houden die verbeteringen ook vast, zo luidt de theorie achter de bedenkers van het systeem. In Den Helder levert het een concrete bezuiniging op.

Aruba

Dat meldt staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw reageert op vragen van Kamerlid Salima Belhaj (D66).

Zij stelde vragen naar aanleiding van de poging van de commandant van de marinierskazerne op Aruba om de eerste energieneutrale kazerne ter wereld te worden. Deze krant berichtte daar vorige maand over.

In haar antwoord stelt de staatssecretaris dat Defensie sinds 2009 bezig met de verduurzaming van haar vastgoed: ’Er loopt een programma om bij het bestaande vastgoed energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Daarnaast wordt alle nieuwbouw op defensieterreinen conform Europese regelgeving verregaand energieneutraal ontworpen en uitgevoerd.

Daarnaast loopt het project ’Opwekken duurzame energie’, waarbij het Rijksvastgoedbedrijf een inventarisatie maakt van alle locaties waar installaties voor de opwekking van duurzame energie kunnen worden gerealiseerd.

Dat heeft tot nu toe geleid tot de bouw van drie windmolens en een zonnepark van 4000 zonnepanelen’, aldus Visser.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons