Zaanstad wil stadsgesprek over (Zwarte) Piet

Willemien Schenkeveld
Zaanstad

In de aanloop naar de landelijke intocht bij de Zaanse Schans komt er een stadsgesprek over het Sinterklaasfeest en de rol van Piet daarbinnen.

Bij de aankondiging dat de televisie-Sinterklaas dit jaar in Zaanstad wordt ontvangen, zei burgemeester Hamming al dat hij de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet niet uit de weg wilde gaan.

De gemeente wil dat gesprek ook faciliteren. Het idee daarbij is een dialoog gericht op wederzijds begrip. Over de invulling wordt nu overlegd, waarbij ook de inbreng van gemeenteraadsleden is gevraagd.

SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer heeft begrepen dat er wordt gedacht aan bijvoorbeeld een gesprek op scholen, wijkgesprekken en een einddebat. ,,Een hele goede zet van de burgemeester’’, vindt het raadslid. Het stadsgesprek vindt plaats in de weken voor de intocht, zodat de discussie gescheiden blijft van het kinderfeest.

De SP heeft deze week zelf al een interne discussie met de leden gevoerd. ,,De meningen bij ons zijn verdeeld, daar ben ik heel eerlijk over. Maar het debat moet worden gevoerd, het Sinterklaasfeest moet voor iedereen zijn’’, aldus Zoomermeijer.

Ook Denk Zaanstad is voorstander van serieuze gesprekken, maar dan niet vrijblijvend. De partij vindt Zwarte Piet een kwetsende karikatuur en heeft daarom tegen de komst van de landelijke intocht gestemd. Denk Zaanstad vraagt het college nu onder meer of het over de intocht in dialoog is gegaan met de zwarte gemeenschap in Zaanstad. En hoe Zaanstad een ’inclusief Sinterklaasfeest’ wil gaan organiseren.

Petitie

Op internet is een petitie ’Geen Zwarte Piet in Zaanstad’ verschenen. Die is geplaatst door Kodyo Asadu ofwel Orlando Hellings namens ’samenwerkende vertegenwoordigers, belangenorganisaties en ondersteuners van de mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland.’ Zaandammer Hellings, ook fractieassistent van Denk Zaanstad, zegt dat de petitie alleen is bedoeld om de stemming te peilen.

Waarschijnlijk zullen de meeste Pieten bij de Zaanse intocht zwart zijn, naast een aantal witte en roetveegpieten. De NTR en de gemeente hebben dit nog niet bevestigd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.