Bureau Cornelis Lely naar Enkhuizen

Bureau Cornelis Lely naar Enkhuizen
Bureau en werkkamer van Lely.
Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen krijgt er een bijzonder nieuw pronkstuk bij. Op zondag 23 september - zijn geboortedag - krijgt het museum het originele bureau van ingenieur Cornelis Lely (1854-1929) en andere voorwerpen uit zijn werkkamer in bruikleen.

De achterkleinzoon van Cornelis Lely, Jan Lely, en familie zijn bij deze officiële overdracht aanwezig. „Ik ben erg trots op de doorslaggevende rol die mijn overgrootvader heeft gespeeld bij de aanleg van de Afsluitdijk en de gedeeltelijke drooglegging van de Zuiderzee. Het is fantastisch dat zijn levenswerk op deze manier voortleeft” zegt Jan Lely.

Het bureau wordt onderdeel van de vaste expositie ’Reis rondom de Zuiderzee’ in het binnenmuseum. Achter dit bureau werkte Lely aan zijn grootse plannen; de Afsluitdijk en het Zuiderzeeproject. Al in 1891 ontwierp hij een een dijk tussen Noord-Holland en Friesland om de Zuiderzee af te sluiten en gedeeltelijk droog te leggen. De aanleg van de Afsluitdijk startte echter pas in januari 1927. Lely stierf in 1929 in het harnas, achter zijn bureau, drie jaar voordat de dijk werd voltooid.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons