Poldermuseum in Heerhugowaard wil meer reuring op cultureel gebied

Poldermuseum in Heerhugowaard wil meer reuring op cultureel gebied
Nu worden in de (trouw)zaal, de vroegere machinekamer in Het Oude Gemaal, mondjesmaat optredens en lezingen gehouden.
© Foto Poldermuseum
Heerhugowaard

Het Poldermuseum in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk in Heerhugowaard wil meer reuring in de tent.

Om meer dan de huidige drieduizend bezoekers per jaar te trekken, wil het museum in de (trouw)zaal - de oude machinekamer in het Rijksmonument - meer activiteiten op vooral cultureel, maar ook educatief, historisch en recreatief gebied ontplooien.

Vleugels uitslaan

,,We gaan onze vleugels uitslaan, willen de functie van het museumgebouw verbreden’’, stelt Henk Slegtkamp (66).

Hij is bestuurslid van de Vereniging Platform Polder Heerhugowaard, voorheen Vrienden van het Poldermuseum, en lid van de activiteitencommissie.

Die commissie bestaat verder uit Dorien Partiman, Gert-Jan van Diepen en Jan Groot.

Westergasfabriek

Slegtkamp: ,,We hebben af en toe optredens, vergaderingen, maar dat kan vaker, op wekelijkse frequentie. Gekscherend zeg ik wel eens: we moeten een soort Westergasfabriek (in Amsterdam, red.) in ’t klein worden.’’

Multifunctioneel

Multifunctioneel gebruik van het Poldermuseum is ook een wens van de gemeente, nadat het gebouw met 250.000 euro subsidie flink is gerenoveerd. En Hans Kraakman uitbater van het inpandige café De Pomp is geworden en er bootjes en kano’s verhuurt.

,,Binnenkort zal een piano worden aangeschaft’’, weet Slegtkamp. ,,Daarmee kunnen miniconcerten worden verzorgd.’’

,,Om de loop er in te krijgen, gaan we in gesprek met de organisatoren van de Holland Music Sessions en Podium onder de Boom in De Hout. Ook is contact gelegd met theater/muziekschool Cool, Jazzclub Heerhugowaard en Artiance, het kunstcentrum in Alkmaar.’’

Scholen

Het Poldermuseum wil verder de banden aanhalen met (basis)scholen, Staatsbosbeheer, IVN en Milieudefensie. Voor rondleidingen, cursussen, excursies of wandel- en fietstochten.

Ook is er ruimte voor lezingen over bijvoorbeeld waterbeheersing, droogte of de historie van Heerhugowaard.

Kruisbestuiving

,,Het zou prachtig zijn als we een startpunt van of kloppend hart worden en dat een kruisbestuiving met het museum oplevert’’, aldus Slegtkamp.

,,De Open Monumentendagen en heropening van het museum (in juni, red.), die respectievelijk vier- en vijfhonderd mensen hierheen hebben gebracht, bewijzen dat het kan.’’

Intieme plek

Volgens de Heerhugowaarder is het museum een ’prachtige, intieme plek op een fraaie en toegankelijke locatie met veel mogelijkheden’.

,,Komend jaar zal in het teken van experimenteren en proberen staan. We barsten van de fantasieën, maar willen voorlopig met twee benen op de grond blijven staan.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons