Aardbeving Warder door bestaande breuk

Aardbeving Warder door bestaande breuk
Boorinstallatie van de NAM voor het Middelieveld
© Foto Ella Tilgenkamp
Warder

De aardbeving die Warder op 5 juni opschrikte, is vermoedelijk veroorzaakt door een bestaande breuk die door spanningsveranderingen in het gasveld Middelie weer actief werd. Dat vermoedt de NAM die op 24 september de provincie gaat bijpraten over aardbevingen in Noord-Holland.

De aardbevingsrisico’s rond het Middelieveld worden waarschijnlijk onderwerp van een overleg tussen gemeenten, provincie, veiligheidsregio, NAM, Hoogheemraadschap, KNMI en het staatstoezicht op de mijnen.

Raadslid Dorèthy van Raaij vroeg gemeente Edam-Volendam en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier al eens zo’n overleg op te starten en ze pleit voor het plaatsen van tiltmeters.

Lees ook: Meetstation aardbevingen bij Middelie

Daarmee kunnen trillingen worden geregistreerd. Ze worden gebruikt bij damwanden, gebouwen en vulkaanhellingen. Het hoogheemraadschap ziet wel iets in zulke tiltmeters.

Meer meten

Ook kennisplatform OMEM - Onafhankelijk Meten Effecten Mijnbouw - pleit voor meer metingen. Er zijn volgens deze onderzoekers te weinig meetopstellingen in Noord-Holland om aardbevingen door gaswinning goed te analyseren.

Lees ook: Ook Gedeputeerde Staten verontrust door beving

De NAM heeft al toegezegd dit jaar een extra seismisch meetstation toe te voegen om eventuele aardbevingen te kunnen registreren op de Middelie productielocatie.

Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) stelde naar aanleiding van publicaties hierover in deze krant kamervragen over de meettechnieken naar aardbevingen in Noord-Holland.

Volgens minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) werkt het meetsysteem echter naar behoren en kan het desnoods worden uitgebreid als Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) daar aanleiding voor ziet, zo antwoordde hij aan Van der Lee. Wiebes zegde toe dat het ministerie in overleg treedt met de onafhankelijke onderzoekers.

Bevingen

In ongeveer 10 procent van de 175 gasvelden in Nederland hebben voelbare aardbevingen plaatsgevonden. De eerste gei¨nduceerde beving in Noord-Holland was op 1 december 1989 in de buurt van Purmerend met een kracht van 2,7. Tot nu toe zijn er volgens gegevens van de NAM 19 bevingen geweest in Noord-Holland.

Nam vermoedt dat de recente beving is veroorzaakt door het reactiveren van een bestaande breuk op reservoirniveau ’omdat in deze laag de grootste spanningsveranderingen plaatsvinden als gevolg van de drukveranderingen’.

De reservoirs liggen op een diepte tussen 2300 en 2500 meter. De plek waar de beving plaatsvond, bij Warder, past volgens Nam niet bij een van de grotere breuken.

Bevingen bij gasvelden ontstaan doordat de druk in het gasveld langzaam afneemt. Daardoor ontstaan er spanningsveranderingen in het gesteente, maar ook op de bestaande breukvlakken die in het gasveld aanwezig zijn.

,,De kans op een aardbeving in een gasveld hangt onder meer af van de hoeveelheid breuken, de drukdaling en de grootte en dikte van het reservoir’’, aldus NAM.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons