Leeghwaterbrug in Alkmaar pas in september 2019 klaar

De Leeghwaterbrug in de N242.

De Leeghwaterbrug in de N242.© Archief

Dominic Schijven
Alkmaar

De Leeghwaterbrug in de N242 in Alkmaar wordt pas in september 2019 opgeleverd, een half jaar later dan de bedoeling was. Er geldt sinds mei een bouwstop, die wordt in de week van 15 oktober opgeheven.

Het nieuwste herstelplan is nog steeds niet helemaal rond, meldt de provincie Noord-Holland, eigenaar van de brug.

Het moet nog aangescherpt worden, maar het is volgens de instanties voldoende in orde om weer aan de slag te gaan.

Er geldt nu nog een gedeeltelijke bouwstop voor werkzaamheden aan de fundering van de brug. Hiervoor moet de aannemer nieuwe berekeningen en tekeningen aanleveren bij de gemeente Alkmaar.

Schadeclaim

Vanwege de oplopende vertraging ligt er inmiddels een schadeclaim klaar van de provincie Noord-Holland aan het adres van aannemer Spie.

Over de hoogte van de claim wordt nog gesproken. Het is niet ondenkbaar dat die in de tonnen of zelfs miljoenen loopt.

In mei heeft Alkmaar als vergunninggever de bouw van de brug stilgelegd vanwege ernstige veiligheidsrisico’s. Alkmaar was niet te spreken over het werk en het plan van bruggenbouwer Spie.

De bouwkuip was instabiel, de bouwstelling kon omvallen op de N242 en het ontbrak aan gegevens over de gebruikte boorpalen.

Spie moest terug naar de tekentafel. Er moest een gedegen plan komen. Dat kwam de afgelopen maanden maar steeds niet. De aannemer werd begin juli door de provincie in gebreke gesteld. Spie is toen gesommeerd met een goed herstelplan en planning te komen.

Het projectteam van Spie ging op de schop. Het team werd uitgebreid en de leiding vervangen. Ook ging de provincie bovenop het proces zitten met twee gespecialiseerde medewerkers.

Vanaf het begin van de restauratie van de brug waren er al problemen. Begin 2018 was er al vertraging ontstaan bij de de installatie van een brugdeel en het doorlopen van vergunningsprocedures.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.