Advocaat Halfweg: ’Haal dieren uit giftige natuur Flevoland’

Advocaat Halfweg: ’Haal dieren uit giftige natuur Flevoland’
Tot ver in het voorjaar moesten de paarden, runderen en herten in de kaalgevreten Oostvaardersplassen worden bijgevoerd.
© archieffoto ANP
Halfweg

Veel steun (84.000 volgers) op Facebook had stichting Cynthia en Annemieke al. De club van de Gooise paardenmeisjes van vroeger heeft nu ook juridische kracht.

Namens de stichting eist advocaat Bas Jongmans, eigenaar van Gaming Legal Group in Halfweg, uiterlijk half oktober het veilige vertrek van álle konickpaarden en heckrunderen en de meeste edelherten uit de Oostvaardersplassen. Met een niet-terugkeergarantie.

Jongmans: „Laat ik maar gewoon zeggen hoe het is: hier zijn ongelooflijke stomme dingen gedaan.”

Creperen

Verkassen van de grote grazers is de enige manier om het opnieuw massaal creperen van de dieren in de komende winter af te wenden, is de overtuiging van Jongmans en de stichting. Jongmans: „Half oktober is ambitieus, maar het moet. Tot dan zijn de dieren nog net voldoende in conditie.”

Daarna wordt het door chronisch gebrek aan voedsel in het gebied snel minder en dreigt afschot. Dat moet worden voorkomen, vindt Jongmans. Ook al omdat anders nog heftiger protesten en acties dreigen van dierenliefhebbers die het leed in de Oostvaardersplassen niet meer verdragen.

Dierenverhuizing afdwingen via de rechter is nog maar het begin. Namens de stichting is Jongmans een bodemprocedure gestart tegen de Staat (ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. „Die drie zijn verstrikt geraakt in een groot zwarte-pietenspel.”

Boswachters

In de bodemprocedure over het dierenleed in de Oostvaardersplassen roept Stichting Cynthia en Annemieke boswachters van Staatsbosbeheer op voor getuigenverhoor, kondigt Jongmans aan.

,,Hoe kan het dat boswachters rapporteren dat de dieren er vrolijk bijlopen en genieten van het zonnetje, terwijl het leeuwendeel van dezelfde paarden, runderen en herten tegelijk wordt beoordeeld in de laagste conditieklasse?’’

De stichting ontvouwt haar juridische plannen vrijdagavond in theater Gooiland in Hilversum. Daarbij schuift ook de PVV Flevoland aan.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons