Redders langs kust bij Egmond, Bergen en Schoorl beleven topdrukte

Redders langs kust bij Egmond, Bergen en Schoorl beleven topdrukte
© Archieffoto
Egmond aan Zee

De reddingsbrigades van Egmond aan Zee, Bergen, Schoorl plus Castricum en de Egmondse KNRM hebben dit strandseizoen hun handen vol gehad aan allerhande acties.

Door het mooie weer in met name de zomermaanden juli en augustus en de daarmee gepaarde topdrukte op het strand en in de zee hebben de vrijwilligers in totaal 780 keer moeten uitrukken voor reddingen en hulpverlening.

Dat is ruim een derde (bijna 34 procent) vaker dan vorig jaar, toen er 575 acties zijn geregistreerd.

Drenkelingen

In totaal kwamen dit strandseizoen twee drenkelingen te overlijden. Dat betrof incidenten bij De Kerf, tussen Bergen en Schoorl, en op het strand van Schoorl.

De slachtoffers waren een 65-jarige Bergenaar en een 72-jarige Duitser. Vorig jaar kwam er een drenkelinge, een 79-jarige vrouw, in Castricum om het leven.

Dieptepunten

,,Dit soort incidenten met vervelende afloop zijn toch dieptepunten, ook voor ons als redders’’, stelt Richard Schuiten van de reddingsbrigade in Bergen.

,,Vaak verloopt de inzet en hulpverlening ook in die gevallen goed en professioneel, maar blijkt reanimatie niet meer te helpen en dus tevergeefs. Dat heeft op iedereen impact, ook op onze mensen.’’

Nazorg

Bij calamiteiten met fatale afloop wordt aan vrijwilligers nazorg geboden. Het incident wordt direct na de actie met en door betrokkenen besproken en geëvalueerd.

Lees ook: Strandwachten, ’ogen en oren’ van kust, draaien door fraaie zomer overuren

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons