Radeloos door vernieling kindergraf

De aanblik van het kindergrafje, net na de vernielingen.© foto P. Ligthart

Sandra Beuving bekijkt met haar vriendin op het Wognumse kerkhof© Foto HMC

1 / 2
Martin Menger
Wognum

Sandra Beuving weet zich even geen raad met haar emoties. Iemand heeft op klaarlichte dag het kindergraf van het precies vier jaar geleden overleden dochtertje Luna kapot gemaakt. ,,En ik snap niet waarom.”

De tranen vloeien aan tafel in het huis van haar vader Peter Ligthart. Hij ontdekte woensdagmiddag dat het kindergraf op de begraafplaats aan de Kerkweg in Wognum was vernield. Doelbewust, dat weten vader en dochter zeker. ,,Want alles ligt er onbeschadigd bij, elk graf. Behalve dat van Luna...”

De vernielingen - juist op het kinderhoekje van het kerkhof - zorgen voor verontwaardigde reacties in het dorp. Daar komt nog bij dat iedereen zich nog goed weet te herinneren hoe vier jaar geleden de kleuter Luna (4) overleed op de speelplek van haar basisschool in het dorp. Door een noodlottig ongeval stikte zij in het tuigje, toen zij van de glijbaan af wilde glijden en het tuigje bleef haken.

Tenen

Opa Peter Ligthart bezoekt bijna dagelijks de begraafplaats. ,,We hebben van een andere moeder van wie een kindje hier ligt, gehoord dat alles rond twee uur ’s middags nog heel was”, vertelt hij. ,,Toen ik tegen vier uur zelf kwam kijken, lage alle ornamenten en delen over het pad, en de andere graven verspreid. Ze hebben een marmeren plaat van een andere stenen plaat geschopt. Dus het is echt met heel wat kracht gebeurd. En doelbewust. Ik hoop maar dat de dader z’n tenen heeft gebroken.”

Sandra is kort geleden verhuisd naar Heerhugowaard. ,,Voor die tijd kwam ik echt elke dag bij Luna. Want het verdriet en het gemis, dat slijt niet. Nu probeer ik er om de dag langs te gaan. Misschien dat mensen dat raar vinden, maar ons helpt het.” Nee, ze voelen zich ronduit machteloos. Alsof iemand bewust de nagedachtenis aan een overleden kleutertje probeert te wissen

Vragen

Elke keer weer spoken die vragen door het hoofd van Sandra. ,,Wie doet er nu zoiets? En waarom? En waarom nou precies het graf van Luna?” Ze heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Maar Sandra zoekt ook bewust de media op. In de hoop dat iemand woensdag iets heeft gezien of gehoord.

,,Wij doen al vier jaar langs ons best om weer iets moois van het leven te maken ondanks het verlies van Luna. Kennelijk is er iemand die ons dit niet gunt, of boos is. Wie weet wel jaloers. We kunnen er geen touw aan vastknopen. Het is goed dat ik zelf gisteren niet als eerste bij dat grafje was gekomen; dit doet zo ongelooflijk veel verdriet. Ik weet niet of iemand iets tegen ons heeft. Zeg dat dat gewoon. Maar blijf met je poten van een graf af!”

Lees ook: Verdriet in Wognum om dood Luna

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen