Publiek met neus bovenop artiest in dorpskerkje Grootschermer

Publiek met neus bovenop artiest in dorpskerkje Grootschermer
Bouwine Bergsma en Bob Leek op de eeuwenoude preekstoel in het dorpskerkje van Grootschermer.
© Foto Erna Faust/ Luciënne van der Stouwe
Grootschermer

Het podium ligt nu opgeslagen in het knekelhuisje, maar wordt over twee weken opgebouwd voor de eerste van acht voorstellingen van Podium onder de Toren in het dorpskerkje van Grootschermer. Een van de acht is het optreden van de bekende Amerikaanse singer-songwriter Mary Gaulthier, voor wie het podium bij uitzondering op vrijdag plaats maakt, en voor het eerst sinds jaren weer toneel: ’Ma’, een solovoorstelling van Loek Peters.

Al 36 jaar brengt Podium onder de Toren muziek en theater in het dorpskerkje uit 1763. Een sfeervol kerkgebouw met schitterende houten preekstoel -afkomstig uit het 17e eeuwse kerkje dat eerder op deze plek stond- en een orgel uit 1864.

,,Er is bijna elk jaar wel een artiest die even achter de toetsen kruipt’’, vertelt Bouwine Bergsma van de programmacommissie. ,,Het geluid van het orgel vult dan de hele kerk.’’ ,,Je voelt je meteen nederig’’, voegt voorzitter Bob Leek toe.

Zo klonk het orgel ook tijdens het optreden vorig jaar van de Amerikaanse zangeres Michelle David. Dat ze zo’n grote naam wist te strikken, daar is de programmacommissie nog steeds trots op, vertelt Bergsma.

Leek, met een grijns: ,,Na ons ging ze naar Pinkpop. Terwijl hier bijna niemand haar kende. Maar meteen bij het eerste nummer kwam iedereen uit de banken.’’

Publiek met neus bovenop artiest in dorpskerkje Grootschermer
Americanazangeres Mary Gauthier.
© Foto Jack Spencer

Ook dit jaar hebben ze een bekende Amerikaanse naam op het programma staan: americanazangeres Mary Gauthier.

Bergsma: ,,Normaal programmeren we alleen op zaterdagavond, maar zij had in haar tour alleen nog een vrijdag vrij, dus we wijken voor één keer uit. Ze zingt ’country noir’, over de donkere kant van het leven. Waar ze alles van weet; ze is verslaafd geweest en leefde lange tijd op straat. Haar laatste album, ’Rifles & Rosary Beads’, maakte ze samen met Amerikaanse veteranen en hun families. Heel indrukwekkend.’’

Publiek met neus bovenop artiest in dorpskerkje Grootschermer
Loek Peters brengt ’Ma’.
© Foto Annemieke van der Togt

Toneel

Door de beperkte ruimte leent het kerkje zich niet zo voor toneel. ,,Grote decors kun je niet kwijt en er zijn geen coulissen’’, licht Bergsma toe. Loek Peters kan zich in de solovoorstelling ’Ma’, naar het boek van Hugo Borst over de door Alzheimer aftakelende geest van zijn moeder, dus alleen even achter het doophek terugtrekken, op zijn knieën naast de preekstoel.

Laagdrempelig, een no nonsense sfeer en een hele goede akoestiek; dat zijn volgens Bergsma en Leek de succesfactoren van die Podium onder de Toren. Leek: ,,Er is plek voor 160 toeschouwers en die zitten met hun neus bovenop de artiest. Die daardoor heel kwetsbaar is, een uitdaging die de meesten met verve trotseren.’’

De stand-up comedians van Comedy Express bijten op zaterdag 29 september de spits af. Op vrijdag 19 oktober is het de beurt aan Mary Gauthier, gevolgd door caberetier Fabian Fransiscus (10 november), acteur Loek Peters met ’Ma’ (1 december), Maria Adriana met zevenkoppige band (12 januari), zangeres Janne Schra (16 maart) en zangeres Niki Jacobs (6 april). Antwerp Gipsy-Ska Orkestra zorgt 11 mei voor een knallende afsluiting.

Alle voorstellingen beginnen om 20.15 uur, een kaartje kost €16,50 voor niet-leden, leden betalen €14,50. Het complete programma en informatie over de voorstellingen van Podium onder de Toren is te vinden op: www.podiumonderdetoren.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons