AZ wil met Maher concurrentie in selectie vergroten

AZ wil met Maher concurrentie in selectie vergroten
Het winnende team op de training van woensdag, met Adam Maher (staand, tweede van rechts).
© Foto Theo Brinkman
Alkmaar

Vijf jaar nadat hij voor zo’n zes miljoen euro werd verkocht aan PSV, is Adam Maher terug bij AZ. De club heeft hem voor de rest van dit seizoen gecontracteerd en hoopt daarmee de concurrentie op het middenveld te vergroten.

Maher (25) zat sinds eind vorig seizoen zonder club en meldde zich in juli bij AZ met de vraag of hij mee mocht trainen om zijn conditie op peil te houden. Sindsdien trainde hij mee. Het was daarbij niet de insteek dat hij weer contractspeler zou worden, maar naarmate hij langer meetrainde werd het enthousiasme bij AZ groter. Enkele weken geleden zei trainer John van den Brom al eens dat hij Maher graag bij de selectie zou hebben. Hij vond uiteindelijk gehoor bij de clubleiding. Directeur voetbalzaken Max Huiberts noemde Maher woensdag ’een heel goede speler, die de concurrentie groter maakt’. ,,En als je bovenin mee wilt draaien, moet je een grote, brede selectie hebben.’’

Adam Maher doorliep de hele jeugdopleiding van AZ en maakte al op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Bij dat debuut in december 2010, in de Europa Leaguewedstrijd tegen Bate Borisov, scoorde hij ook direct. Daarmee was hij met 17 jaar en 147 dagen de jongste Nederlandse doelpuntmaker in een Europese wedstrijd ooit.

Als speler van AZ haalde hij ook het Nederlands elftal. In 2013 kocht PSV hem van AZ, maar bij PSV raakte hij na twee aardige seizoenen op een zijspoor. Via een seizoen op huurbasis bij Osmanlispor (Turkije) belandde hij vorig seizoen bij FC Twente. Daar speelde hij het afgelopen halfjaar.

AZ kon Maher buiten de transfertermijn (die op 31 augustus afliep) vastleggen omdat hij clubloos was. Zijn contract met PSV was in januari ontbonden en bij FC Twente had hij een contract tot afgelopen zomer.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons