Admiraal Bauer eert mannen Hell ships

Admiraal Bauer eert mannen Hell ships
De ramp met de Junyo Maru.
Den Helder

Luitenant-admiraal Bauer heeft in Bronbeek de vele marinemannen geëerd die in de Tweede Wereldoorlog van Nederlands-Indië als krijgsgevangenen in Hell ships naar andere bestemmingen zijn gebracht.

Tussen mei 1942 en augustus 1945 vervoerden 185 Hell ships meer dan 100.000 krijgsgevangenen en Aziatische dwangarbeiders. Meer dan 22.000 krijgsgevangenen en vele duizenden Aziaten stierven tijdens deze transporten.

Tijdens de jaarlijkse Herdenking Japanse Zeetransporten op het Landgoed Bronbeek sprak de admiraal als Commandant der Strijdkrachten bij het monument. Bauer sprak zijn verbazing uit over het feit dat de verschrikkingen in Zuidoost-Azië hier zo onbekend zijn. Denk aan het verhaal van het transportschip Junyo Maru dat met 4.200 dwangarbeiders en 2.300 Amerikaanse, Britse en Nederlandse krijgsgevangen aan boord werd getorpedeerd. 5.620 mensen kwamen om.

Als marineofficier had Bauer er tijdens zijn KIM-opleiding al weet van moeten hebben, maar hij zei: ,,Ik heb er persoonlijk pas voor het eerst van gehoord in 2000, toen ik met een Nederlands-Belgisch eskader ten zuiden van Sumatra voer. Wij voeren toen langs de plek waar de Junyo Maru en haar vele duizenden opvarenden ten onder zijn gegaan. Daar hebben wij een ceremonie gehouden. Vanaf toen dus wist ik van het bestaan. En hoe meer ik er over hoor, hoe meer het mij verbaast dat dit zo onbekend is.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons