Weer rechtszaak om boerencamping in De Koog

Weer rechtszaak om boerencamping in De Koog
© Archieffoto: ANP
De Koog

Het is nu voor de derde keer in dertien maanden dat deze kwestie aan de bestuursrechter in Alkmaar wordt voorgelegd, constateerde advocaat M. Frantzen namens de buurman van een boerencamping aan de Ruijslaan 83 in De Koog. De buurman ondervindt overlast van de in de loop van de tijd van acht naar vijftien kampeerplaatsen uitgebreide camping. Met name door de verplaatsing van voorzieningen en activiteiten pal langs de erfgrens.

Rechter J. Everaerts stelde vast dat de omgevingsvergunning van de gemeente Texel in september 2017 door een collega was vernietigd. Ten eerste was geen sprake meer van een volwaardig agrarisch bedrijf. En het ontbrak aan de vereiste landschappelijke inpassing in de vorm van een vijf meter brede groensingel.

Afgedaan

Bij de bezwaarprocedure na dat besluit besliste de voorzieningenrechter dat in 2018 vijf plaatsen op de erfgrens vrijgehouden dienden te worden. Omdat aanvraagster en gemeente niet in beroep gingen tegen het vonnis in 2107 dacht de buurman dat daarmee de zaak afgedaan was.

Maar de eigenaresse had een nieuwe aanvraag ingediend, waarop de gemeente positief gereageerd had. Advocaat Frantzen wees er bij de rechtbank aan de hand van foto’s op dat het nog steeds schort aan de vereiste boomsingel. Ook zou nog steeds geen sprake zijn van een echt agrarisch bedrijf. Met name de door aanvraagster gemelde teelt van koolzaad voor flesjes olie zou ‘totale luchtfietserij’ zijn.

Groensingel

Volgens woordvoerder M. Oosterdijk van de gemeente Texel voldoet de nieuwe aanvraag wel aan de voorwaarden. De gemeente verwacht daarbij dat de boomsingel binnen een aantal jaren aan de vereisten zal voldoen. Advocaat H. de Lint voegde daaraan toe dat zowel de groei van de groensingel als de koolzaadteelt dit jaar te lijden heeft gehad van de droogte. De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons