Hulpverlenersdag in Hoorn groter dan ooit

Hulpverlenersdag in Hoorn groter dan ooit
Demonstratie met de SAR-helikopter in 2016, ook dit jaar te beleven.
© Foto HMC / Eric Molenaar
Hoorn

De vijfde Nationale Hulpverlenersdag, op zondag 30 september in Hoorn, wordt volgens organisator Frans van Luit van de stichting Hulpverlenersrespect groter dan ooit. Zeker 65 organisaties komen met hun materieel naar Hoorn, er worden 50.000 bezoekers verwacht.

Van Luit is met 24 vrijwilligers al een jaar met de voorbereiding bezig. Zeventig mensen worden straks ingezet om alles in goede banen te leiden. Het evenement werd een aantal keer in het Julianapark gehouden, maar ditmaal is het hoofdterrein de landtong tussen Oranje Buiten en Volt bij de Schelphoek. Behalve een grote vertegenwoordiging van brandweer, politie en ambulancezorg, die hun voertuigen tonen en demonstraties verzorgen, zijn er ditmaal drie eenheden van de Koninklijke Landmacht. Onder meer de Luchtmobiele Brigade en het 104 JISTARC Verkenningseskadron.

Er komen twee helikopters. Een traumahelikopter kan op de grond uitgebreid worden bekeken. Een helikopter die wordt ingezet voor opsporing en redding (SAR) zal in samenwerking met de reddingsbrigade demonstraties voor de kust verzorgen.

Het Korps Marinebrandweer komt met de crashtender, het voertuig dat speciaal is uitgerust voor het bestrijden van vliegtuigbranden. Rijkswaterstaat showt de voertuigen waarmee zij het rijkswegennet beheert. Een eenheid van ProRail Incidentenbestrijding toont wat zij doet bij calamiteiten rond het spoor.

De stichting Veteranen Search Team zal net als Rescue Team Friesland, een professioneel vaar-, duik-, sonar- en grondteam, vertellen hoe zij zich inzet bij de vermissing van personen.

Bijzonder is de aanwezigheid van een team van Auriex uit België, dat gespecialiseerd is in tactisch-medische eerste hulp onder bijzondere omstandigheden, zoals na terroristische aanslagen.

Ook vrijwillige helpers van EHBO, Dierenambulance Hoorn en Leger des Heils zijn aanwezig. Een ex-politieagente doet een boekje open over haar coaching van paarden en andere dieren die een traumatische ervaring achter de rug hebben.

Frans van Luit, op wiens initiatief in 2008 de eerste Hulpverlenersdag in Hoorn werd gehouden, krijgt veel hulp van gemeente Hoorn en Veiligheidsregio bij de organisatie van de lustrumeditie. Voorafgaand aan de Hulpverlenersdag, die van 11.30 tot 17 uur gratis te bezoeken is, worden de circa 350 aanwezige hulpverleners getrakteerd op een luxe ontbijt. Als dank voor hun inzet.

De dag is bedoeld om het respect voor hulpverleners te vergroten en de afstand tussen hulpverleners en burgers te verkleinen. Hoewel de agressie tegen hulpverleners in de afgelopen jaren is toegenomen, blijft hij daar stug mee doorgaan. ,,We moeten dit onder de aandacht blijven brengen, wij zijn er met z’n allen verantwoordelijk voor. Die agressie moet stoppen. Als iedereen dat deelt, krijg je een beweging aan de gang. Nu is het al zo dat jeugd niet veel zin meer heeft om hulpverlener te worden.’’

Een Hulpverlenersdag, die landelijk op een vaste datum op de kalender komt te staan, is zijn droom. ,,Een vaste dag, zoals Vaderdag. En dat er dan in die week op basisscholen in het hele land hulpverleners uit de buurt op een ontbijtje worden getrakteerd. Zij komen dan met hun materieel naar de school en kunnen meteen hun verhaal doen. Als je respect wilt kweken, moet je beginnen bij de basis. Dat zijn de kinderen.’’

Parkeren kan op 30 september onder meer op het nautisch bedrijventerrein bij de Schelphoek. Van daaruit en ook tussen NS-station en het terrein rijden pendelbussen. Ook de Watertaxi wordt hiervoor ingezet.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons