Raad moet kiezen voor locatie historische scheepswerf Volendam

Raad moet kiezen voor locatie historische scheepswerf Volendam
© Archieffoto: Ella Tilgenkamp
Volendam

Het college van Edam-Volendam wil concrete stappen zetten om de historische scheepswerf in Volendam te realiseren en vraagt aan de raad om te kiezen voor een definitieve locatie. Daarnaast moet de raad instemmen met de rol van de gemeente als opdrachtgever en toekomstig verhuurder van de werf.

Het college ziet het Slobbeland 13-15 als de beste plek voor de historische scheepswerf omdat deze plek direct beschikbaar is, al eigendom is van de gemeente en momenteel ook als scheepswerf gebruikt wordt.

Alternatieve locatie is de Haven. Deze plek heeft niet de voorkeur, aldus het college. De locatie is nog niet beschikbaar vanwege erfpachtovereenkomsten, waarvan de langstlopende pas in 2040 eindigt. Daarnaast wordt de kwaliteit van de Haven onder meer vanwege zijn ligging in het centrum van Volendam hoger gewaardeerd dan het Slobbeland. Dat maakt dat op de locatie Haven andere invullingen zijn, die een bijdrage kunnen leveren aan de beleving van Volendam.

Stichting Zuyderzee Cultuur Volendam (SZCV) is al sinds 2002 bezig om de historische scheepswerf gerealiseerd te krijgen, maar kreeg de financiering nooit rond. Twee jaar probeerde de stichting een garantstelling van een half miljoen euro van de gemeente te krijgen, maar Edam-Volendam heeft er vorig jaar voor gekozen om alle kosten op zich te nemen. Het is nu de bedoeling dat de stichting de huurder wordt.

Voor het project historische scheepswerf is nog geen dekking beschikbaar in de begroting van 2018. Wel staat 1,6 miljoen euro in het programmaplan met als voorwaarde dat alle kosten voor rekening van de exploitant komen, onder andere door middel van een marktconforme huurprijs van de locatie.

De werf biedt kansen voor het toerisme omdat er gewerkt wordt aan authentieke botters die zo behouden blijven voor Volendam. Onderdeel van het plan is een aanlegsteiger, die een functie kan vervullen bij het vervoer van toeristen van het Marinapark naar de Haven.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons