Woningen Kwakelhuis Alkmaar gewoon de hoogte in

Woningen Kwakelhuis Alkmaar gewoon de hoogte in
Zo gaat 'Dockside' er uit zien.
© Artist Impression Leeuwenkamp Architecten
Alkmaar

Ondanks een stortvloed aan bezwaren, gaat het woningbouwproject op de plek van het Kwakelhuis op de hoek van de Kwakelkade en Noorderkade in Alkmaar gewoon de hoogte in.

Het gebouw ’Kwakelhuis’ wordt vervangen door maximaal 135 appartementen, vijf stadswoningen en 174 parkeerplaatsen. Het project gaat onder de naam ’Dockside’.

De hoogste woning zit op 38 meter hoog. De hoogte van de stadswoningen wordt wel verlaagd van twintig meter naar vijftien meter hoog.

Er zijn 28 reacties met bezwaren binnengekomen bij de gemeente op de eerste ontwerpen van het plan. Het gros van de bezwaren gaat over de hoogte van Dockside. Het uitzicht zou belemmerd worden op de stad en de omgeving.

De gemeente reageert dat er ruimte gemaakt is voor uitzicht is door de hoogbouw variërend in hoogte te maken. Er worden verschillende blokken met verschillende hoogten gebouwd. De gemeente spreekt van een ’spel van bouwhoogten’.

Andere bezwaren gaan over het verlies van licht, het gebrek aan participatie en vooral op verkeersoverlast. Het wordt drukker, lawaaieriger en onveiliger. De gemeente reageert dat er geluisterd wordt naar de zorgen over de veiligheid. Er komt een extra inrit.

Reales, Vink Bouw en Leeuwenkamp Architecten werken met de gemeente aan de nieuwbouw, waarvan de helft huur en de andere helft koop is. Dertig procent is voor de zogeheten prijscategorie 1, dat is de laagste prijscategorie, of voor sociale koop of huur.

Het streven is om aan het einde van het jaar te beginnen met de nieuwbouw.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons