Starterswoning op vaders erf lost woningnood op

Oostzaan

Burgemeester Rob Meerhof en wethouders Rosemarijn Dral, Rob Monen en Niels Bonenkamp presenteerden dinsdagavond het collegeakkoord. Wonen was het belangrijkste onderwerp. Het groenbeleid speelt ook een grote rol in het akkoord van het gemeentebestuur bestaande uit de partijen VVD en GroenLinks.

Wethouder Dral van Ruimtelijke Ordening zei tijdens de presentatie voor ongeveer 25 aanwezigen in het gemeentehuis in te willen zetten op meer woningbouw. Ze wil onder andere het project Wonen op vaders erf mogelijk maken. Dat houdt in dat bewoners van het Lint: Kerkstraat, Kerkbuurt, Noordeinde, Zuideinde, de Haal en de Heul op hun perceel een starterswoning mogen bouwen voor eerste- en tweedegraads familieleden. Dit moet ervoor zorgen dat jongeren makkelijk een onderkomen kunnen vinden. ,,Als ze nu iets zoeken in de sociale huur, staan ze rustig twaalf jaar op de wachtlijst’’, vertelde ze.

Dierenwelzijn

Wethouder Rob Monen, de enige vertegenwoordiger van GroenLinks in het gemeentebestuur, vertelde dat er in de komende periode een masterplan voor Oostzanerveld komt. Hij wil de problemen met het veen daarin opnemen. Daarnaast gaat hij zich bezig houden met het Twiske. Monen wil nota dierenwelzijn actualiseren. En hij is van plan de bibliotheek op de agenda te zetten. Het ledenaantal loopt terug en de Bieb wordt minder bezocht. Volgens Monen moet de focus meer op jongeren komen te liggen.

Tenslotte was het woord voor wethouder Niels Bonenkamp. Hij neemt de portefeuille het Sociaal Domein op zich. In de papieren uitwerking van het college-akkoord valt te lezen dat B en W wil kijken of er in een hospice in het dorp kan worden gevestigd.

Niemand in de zaal had vragen. Burgemeester Rob Meerhof nam aan dat de aanwezige raadsleden hun kruit droog hielden voor de gemeenteraadsvergadering op maandag 24 september, wanneer het collegeakkoord uitvoeriger wordt besproken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons