’Kaap’ bracht Louis en Aukje samen

’Kaap’ bracht Louis en Aukje samen
Locoburgemeester Kholoud al Mobayed bracht een bezoek aan Louis en Aukje Horneman.
© Foto Henk de Weerd
Hoorn

Hij heeft zelf nooit Kaap Hoorn gerond, maar het fenomeen Kaap Hoornvaarder interesseerde hem bovenmatig. Jarenlang heeft Louis Horneman (92) zich dan ook ingezet met publicaties over de mannen die rond Kaap Hoorn hebben gevaren.

Dat is ook een van de redenen dat hij drie jaar geleden naar Hoorn verhuisde, dicht bij het museum. Maar nu maakt ongemak aan zijn benen dat hij niet meer actief kan zijn. In Westerhaven viert hij met zijn echtgenote Aukje (89) dat ze 65 jaar geleden getrouwd zijn.

Ze ontmoetten elkaar in de bankwereld. Zij werkte bij de Twentse Bank, hij er tegenover bij de Nederlands-Indische Handelsbank. Maar Louis was geen blijvertje in de wereld van het geld en maakte gebruik van het tekort aan leerkrachten om op de Kweekschool een versnelde opleiding tot onderwijzer te kunnen volgen. Na twee jaar kon hij voor de klas en werkte op twee Amsterdamse scholen. Later werd hij directeur van een basisschool. „Ik was een ouderwetse schoolmeester”, karakteriseert hij zichzelf.

Aukje stopte met werken toen ze getrouwd was, ’dat was toen zo’. Ze kregen twee dochters. Aukje speelde orgel in de Gereformeerde kerk en houdt erg van klassieke muziek. „Dat heeft ze mij ook bijgebracht”, geeft Louis toe.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons