Speuren naar Italianen in Hoorn

Foto van de vordering van fietsen op het Grote Noord

Foto van de vordering van fietsen op het Grote Noord© Foto Jan Osinga

Eric Molenaar
Hoorn

Zanger George Baker is als Hans Bouwens in Hoorn geboren, als zoon van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader, die hier als krijgsgevangene van de Duitsers was beland. Het tv-programma ’Andere Tijden’ is op zoek gegaan naar achtergronden over ’de Italianen in Hoorn’ in het algemeen en de vader van Bouwens, Giuseppe Caruso, in het bijzonder. Zaterdag op tv, maar woensdagavond al te zien in Hoorn.

Giuseppe ’Pepino’ Caruso, afkomstig uit de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, was een van de tientallen Italianen die na de val van Mussolini in 1943 als krijgsgevangene van de Duitsers in noordelijk Noord-Holland terechtkwamen. In West-Friesland waren ze ondergebracht in Hoorn en later ook in Berkhout en Grosthuizen. Ze verzorgden onder meer de paarden.

Relatie

Hoornse meisjes kwamen met hen in contact. Een deel kreeg een min of meer vaste relatie. Sommigen zijn na de oorlog gehuwd, anderen hebben ongehuwd een kind gekregen. Een van die meisjes was de moeder van Hans Bouwens, die in de Hongerwinter op 8 december 1944 ter wereld kwam en de eerste dertien jaar van zijn leven woonde in Gravenstraat 23. Hij werd opgevoed door zijn oma en verhuisde later met zijn moeder naar Wormerveer.

De nu 73-jarige Bouwens weet weinig of niets van zijn vader. Zijn moeder vertelde hem dat Caruso de liefde van haar leven was, maar aan het eind van de oorlog door de Duitsers in Grosthuizen is doodgeschoten, toen hij aan internering in Duitsland probeerde te ontkomen.

’Andere Tijden’ ging op zoek en dat viel niet mee, vertelt Marcel Goedhart, een van de makers van het programma. ,,Een naam als Giuseppe Caruso is voor Italianen zoiets als Jan Jansen of Piet Smit. We zijn gaan zoeken in archieven, onze correspondent in Italië, Andrea Vreede, heeft zich er in vastgebeten en ook zijn Duitse archieven in Berlijn nageplozen.

Over de Italianen in Nederland is weinig bekend, zegt Goedhart. ,,Lou de Jong wijdt er in zijn werk over Nederland in de Tweede Wereldoorlog één alinea aan.’’

In Hoorn en Berkhout waren ook Italianen ondergedoken, van wie vier in de Koepelkerk. Andere Tijden sprak met verschillende Hoornaars die herinneringen hebben aan de Italianen in hun stad. Een van hen is Ida Beoletto-Moerbeek. Zij werd in de oorlog als 17-jarig meisje verliefd op de naast hun huis ingekwartierde Italiaan en raakte zwanger.

Voor de illustraties maakte ’Andere Tijden’ gebruik van de foto’s die Jan Osinga sr. maakte. De toen 20-jarige Osinga maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hoorn meer dan 500 foto’s, waarbij hij ook de activiteiten van de bezetter voor het nageslacht vastlegde. Zoon Jan Osinga vertelt in de uitzending hoe en waar zijn vader dat deed, onder meer vanaf het balkonnetje van Grote Noord 87, waar hij woonde.

De uitzending van Andere Tijden over ’Het verborgen verleden van George Baker’ is op zaterdag 15 september (NPO2, 21.20 uur), maar vooruitlopend hierop wordt de uitzending woensdagavond 12 september in Hoorn vertoond. Dat gebeurt in de Kerkmeijerzaal in het verenigingsgebouw van Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22. Bouwens zal zelf aanwezig zijn, evenals andere Horinezen die het hebben meegemaakt en programmamakers Marcel Goedhart en Hannah Dogger. De aanvang is 20 uur, maar de ruimte is beperkt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen