Commentaar: Hamers

Commentaar: Hamers
© Foto ANP

De kop van Ralph Hamers moet rollen, vindt Pieter Lakeman. De financieel activist wil dat het OM de topman van ING vervolgt en stapt om dat doel te bereiken naar het gerechtshof.

Lakeman geeft lucht aan het sentiment dat sinds vorige week rond ING opstak, toen bleek dat de bank een schikking van 775 miljoen accepteerde, omdat het jarenlang (2010-2016) verzaakt had op te treden tegen witwassen van (crimineel) geld. Dat is een taak die de bank wettelijk heeft, maar die slechts mondjesmaat werd uitgevoerd omdat de bank er geen extra menskracht aan wilde spenderen. Of, slecht gedacht, men de inkomsten uit dat witwassen niet wilde verspelen.

De topman offeren is symboolpolitiek. Het voelt lekker bij Jan Publiek, maar lost het probleem niet op, dat al bestond voor Hamers de totale leiding kreeg in 2014 en bovendien sinds twee jaar al uit de wereld is bij ING.

De schikking is een fractie van de jaarwinst van ING maar voorwaar geen speldenprik. Beter is de pijlen te richten op het witwasprobleem in den brede en de bijkomende maatschappelijke ontwrichting, dan op de hoogste baas. ING is zonder twijfel slechts een voorbeeld van hoe grootbanken nog falen op dit punt. En dat is niet voorbehouden tot Nederland, maar speelt in heel Europa.

Meer nieuws uit Nieuws

Lees hier de digitale editieVolg ons