Sportvelden Krommenie klaar voor opgraving

Archeologen brengen het terrein in gereedheid.
© foto Erik Rietman Fotografie
Krommenie

Archeologenbureau Argo uit Zaandam heeft maandag de voormalige sportvelden van het Provily Sportpark in Krommenie klaargemaakt voor de opgraving naar misschien wel Romeinse bouwwerken.

Een kraan kapt de struiken zodat archeologen beter bij de vindplaats kunnen komen. Andere medewerkers vullen vaten met slootwater zodat ze straks vondsten kunnen afspoelen.

Archeoloog Jeroen Vaars toont een tekening waarop te zien dat is onder de sportvelden - de laatste jaren is het het feestterrein van Babbels Live - een houten palissade van veertig bij veertig meter lag. In het midden van de tekening staat een mogelijk Romeinse toren en een ander gebouw.

Als het inderdaad om Romeinse bouwsels gaat, dan is dat volgens Vaars heel bijzonder. Niet alleen omdat het bewijst dat de Romeinen verder zijn gekomen dan Velsen. Ook omdat ze veengrond liggen, een bodemsoort waarin de restanten goed bewaard blijven. ,,Nergens in Nederland zal een houten palissade zo goed in tact zijn gebleven als hier.’’

Eiland

De palissade lag vermoedelijk op een veenbult die zo’n veertig centimeter boven het moeras uitstak. In de eerste eeuw na Christus was de Zaanstreek een groot moerasgebied. Moeilijk begaanbaar te voet en per boot. ,,Tijdens de opgravingen wordt ook gekeken of er een geul uit de Romeinse tijd ligt, die wellicht gebruikt werd om naar het eiland toe te varen’’, zegt Vaars.

Alle bodemvondsten slaat de gemeente op in een depot. Bovengronds bestuderen kenners de voornamelijk houten elementen verder. Onder andere de manier van kappen - terug te zien aan de palen - is interessant. De Friezen deden dat anders dan de Romeinen. Samen met andere aanwijzingen - tijdens de aanleg van een sloot in de jaren zestig zijn al Romeinse munten en slingerkogels gevonden - willen de onderzoekers dan kunnen zeggen wie het bouwwerk heeft aangelegd.

Vaars vindt het een mooi project. Hij trappelt om te beginnen. Gisteren moesten eerst een aantal betonnen platen worden verplaatst. Een extra bouwkeet om vergaderingen in te beleggen moest maandag nog worden gebracht. Dinsdag begint het echte werk. De opgraving gaat waarschijnlijk een aantal weken duren.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen