’Afvalrondjes alleen bij hotspots’

’Afvalrondjes alleen bij hotspots’
HVC haalt illegaal gedumpt afval op.
© archieffoto
Beverwijk

De dagelijkse afvalrondes die HVC in ’heel Beverwijk’ zou uitvoeren om illegaal gedumpt afval op te halen, voeren slechts naar een beperkt aantal ’hotspots’, oftewel plekken waar vaak wordt gedumpt. Dit begrijpt de PvdA uit de antwoorden die wethouder Hanneke Niele vorige week gaf tijdens een raadscommissievergadering.

De PvdA vindt het een vreemde zaak als er alleen rondes worden gereden langs plekken waar de gemeente illegale dumpingen verwacht, en wijdt er voor de zekerheid nog maar eens een serie schriftelijke vragen aan.

Wethouder Niele wordt verzocht om meer duidelijkheid, want de PvdA-fractie meent dat overal in de stad op illegale dumpingen moet worden gecontroleerd voor het budget van dik 200.000 euro dat de wethouder hiervoor vraagt en niet alleen op een beperkt aantal plaatsen.

Na afloop van een proef in de Pilotenbuurt om illegale afvaldumpingen tegen te gaan, is een zeer bescheiden resultaat geboekt. De gemeente zette afvalcoaches, vlogs, handhaving en meertalige folders in. Alle inspanningen resulteerden in een bescheiden daling van het aantal illegale dumpingen met zeven procent en er werden vier boetes uitgedeeld aan mensen die op heterdaad werden betrapt op het dumpen van hun afval.

Kritiek

Ondanks kritiek uit de raad wil de wethouder de proef nu in heel Beverwijk voortzetten, en zes dagen per week door HVC alle illegale dumpingen van straat af laten halen. Echter, dit blijkt niet te slaan op ’heel Beverwijk’, maar naar de PvdA begrijpt, dus alleen op een beperkt aantal plekken in de buurt van ondergrondse afvalcontainers. Veel illegale dumpingen vinden in de buurt van zo’n container plaats.

De PvdA wil nu het naadje van de kous weten. Hoe vaak is HVC al langs die hotspots gereden, en klopt het dat de rest van de stad dus niet in die afvalrondes wordt meegenomen? Als er meldingen over illegale dumpingen buiten de rondjes van HVC binnenkomen, kost dat blijkbaar extra geld bovenop de dik 200.000 euro die de wethouder nodig heeft voor de voortzetting van de proef. Ruim de helft hiervan gaat naar de dagelijkse schoonmaakrondes van HVC.

De PvdA wil ook betere uitleg van de wethouder over de inzet van handhavers. Volgens wethouder Niele worden parkeercontroleurs ingezet om het afval te controleren en boetes uit te delen aan overtreders. De wethouder wil ook dat deze handhavers in de wijken gaan uitvissen wie de troep er neergooit. ,,De wethouder had het erover dat het een soort ’bromsnorren’ moeten worden en dat lijkt dus iets anders dan parkeerhandhaven”, stelt de fractie vast. De PvdA meent dat dit ten koste gaat van de parkeerinkomsten, omdat de handhavers minder parkeerbonnen uitschrijven. En vraagt aan wethouder Niele of dat klopt.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons