Samen eten in Schagen en Den Helder in ’week tegen eenzaamheid’

Samen eten in Schagen en Den Helder in ’week tegen eenzaamheid’
Den Helder

Onder het motto ’samen is leuker dan alleen’ gaan mensen die wel wat contact kunnen gebruiken in het kader van de de landelijke ’week tegen de eenzaamheid’ samen aan tafel in Den Helder en in Schagen.

In beide gemeenten wordt de samenwerking gezocht met de middelbare school: de diners zijn in de leerlingenrestaurants van respectievelijk het Regius College en Scholen aan Zee.

In Schagen is het diner op 26 september, in Den Helder op 3 oktober. In de marinestad schuiven vijftig mensen aan (ook uit buurgemeente Hollands Kroon), in Schagen tien minder.

Hier kunnen de deelnemers overigens voor ze gaan eten sporten in de nieuwe beweegtuin bij het Regius College.

Taboe

Hoewel het diner bedoeld is voor mensen die eenzaam zijn, vermijdt de ’werkgroep eenzaamheidspreventie’ in Schagen die term het liefst, zegt woordvoerster Louise Kooiman, pastor van de protestantse gemeente.

,,Eenzaamheid blijkt in de praktijk nog steeds een taboe. Niemand wil eenzaam genoemd worden, terwijl er wel veel eenzaamheid is. Als we in het verleden het woord expliciet gebruikten bij een activiteit kwamen er veel minder mensen op af. Daarom spreken wij liever over ’samen is leuker dan alleen’ en over ’alleengaanden’ bijvoorbeeld.’’

De werkgroep is het hele jaar door actief. Net als het netwerk ’eenzaam ben je niet alleen’ in Den Helder.

Benaderen

Bij de bestrijding van eenzaamheid werken diverse partijen samen, zoals Humanitas, Wonen Plus Welzijn (Schagen), thuiszorgorganisaties, gemeenten en Vluchtelingenwerk. Er worden onder meer huisbezoeken gedaan bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

De organisaties gaan zelf mensen uit hun netwerk benaderen voor het speciale diner. ,,Dan weten we zeker dat de mensen die het nodig hebben ook aan tafel zitten’’, zegt Annelies Stins van Mee/De Wering in Den Helder. Het eten wordt verzorgd door leerlingen van Regius en Scholen aan Zee.

In Den Helder is op 2 oktober ook nog de seniorenbeurs in de Stadshal. ,,Daar presenteren wij ons ook met een speciale informatiekraam’’, meldt Sandra Kooij namens Humanitas.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons