Column: Leuke file

Column: Leuke file
© Archief

Het waren de vaste uitstapjes als ik als piepjong Haags meisje bij mijn opa en oma in Den Helder logeerde. Naar Texel om zeehondjes te kijken en her en der schapenwol van het prikkeldraad te plukken om er later poppensjaaltjes van te frunniken.

En naar Schagen voor de West-Friese markt, waar ik volgens de overlevering ’van die mensen van de leesplank’ had zien lopen.

Maar nog boeiender dan die uitstapjes vond ik het ’file kijken’ in Den Helder. Die enorme rij aan auto’s, wachtend voor de boot naar Texel. Een blikken slang die zich op de weg onderaan de dijk traag voortbewoog.

Bij warm weer zag je in de voertuigen alleen nog de zwetende vaders zitten, met een arm uit het open gedraaide raam; airconditioning bestond nog niet. De rest van het gezin zwierf buiten rond, of picknickte wat.

Contact met vader werd al schreeuwend en gebarend onderhouden, mobieltjes waren er immers ook nog niet.

File kijken was leuk in die jaren. Maar tegenwoordig is er niks meer aan, iedereen blijft zitten. Den Helder wil van de verkeersoverlast af, Den Helder wil ook velden vol zonnecollectoren aan de rand van de stad.

Dat valt te combineren! In Italië zag ik een transferium nieuwe stijl: een enorm parkeerterrein onder zonnecollectoren. Het viel me op toen ik in de file stond. Dat wel.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons