Musical ’Scrooge’ vult de hele kerk

Musical ’Scrooge’ vult de hele kerk
Computerimpressie van ’Scrooge’ in de Grote Kerk. Zicht op het publiek vanaf het eerste toneel.
Alkmaar

A Christmas Carol, het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens, zal in december de hele Grote Kerk vullen. Superstar Theaterproducties werkt aan een eigen musical met 55 spelers, 25 kinderen en 150 koorzangers.

Het wordt groter dan Jesus Christ Superstar, de musical die de producent in 2015 in de Grote Kerk bracht. Gisteren werden de hoofdrolspelers in theater De Vest gepresenteerd en werden al twee liedjes gezongen van geheel nieuwe musical. Artistiek leider Maarten Elout schreef de teksten en muzikaal leider Jerry Bloem maakte de muziek.

Wat het ook groot maakt, zegt Elout, is dat deze keer de hele kerk gebruikt wordt. Vanaf het orgel wordt over een lengte van dertig meter een tribune gebouwd. Het podium staat in het kruis van de kerk, voor het koorhek. Maar daarachter loopt het podiumbeeld door, waardoor een straatbeeld ontstaat, met zingende figuranten. Achter het koorhek komt ook een brug, zodat in verdiepingen gespeeld kan worden. „Technisch is het best spannend”, zegt Elout.

Vrek

Alle spelers komen uit de regio Alkmaar. De hoofdrol van Ebenezer Scrooge, de oude vrek, wordt afwisselend gespeeld door Henk Wijdsma en Alphons Rommelse. Bob Cratchit, de onderbetaalde klerk van Scrooge, wordt gespeeld door Jorik Buys. Zijn vrouw afwisselend door door Maryse Swart en Nathalie Groot. Zo zijn meerdere rollen dubbel bezet om spelers te ontlasten. „Dergelijke rollen spelen is topsport: de concentratie, de lange dagen die je maakt. Voor amateurs is dat best een grote belasting.”

Er bestaan al meerdere musicals die het verhaal vertellen van Scrooge, de gierigaard die in de kerstnacht bezocht wordt door drie geesten die hem tot zelfinzicht brengen. Toch besloten de musicalmakers er zelf een te schrijven, vertelt Elout: „Ik hebben er drie bekeken, maar we hebben eigen ideeën over spelvormen die we gebruiken: musical en show, maar ook wat betreft toneelspel wordt het interessant. Het nodigde uit om het zelf te doen. En we halen iets leuks uit met de geesten. Dat wordt een soort ’Hans Klokje’.”

Elout is dicht bij het origineel van Dickens gebleven. „Omdat die tekst leuk is en humor heeft. Alleen op details ben ik wat afgeweken. Het verhaal is nog steeds fris en actueel. Maar we plaatsen het wel helemaal in die tijd, het straatbeeld en de kleding zijn van 1843. En de Grote Kerk is zo prachtig, ook die is het decor. Daardoor zijn weinig rekwisieten nodig. Het publiek kan zijn verbeelding gebruiken.”

Verkoop

Er komen in ieder geval tien voorstellingen. Zes waren er al in de verkoop gedaan en gisteren werd bekend dat er nog eens vier bijkomen. Mogelijk worden later nog meer data bekend gemaakt, er komen maximaal veertien voorstellingen.

Scrooge is de vierde musical die Superstar Theaterproducties op de planken zet. Dat gebeurt steeds op projectbasis en met amateurspelers die vaak bij andere gezelschappen zitten. De missie is om hen ervaring op te laten doen en beter te maken.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons