Nazomerspektakel Floor: Wars van stadse fratsen

De wedstrijd snel piepers jassen.© Foto’s jjfoto.nl / Jan Jong

Martien Douw
Alkmaar

’Schermerhorn, gemeente Schermer’. Zomaar een politiek getint spandoek aan een gevel op het Oosteinde in Schermerhorn. Het dorp vierde afgelopen weekeinde het nazomerspektakel ’Floor’. Reden om de straat, de tuin of de oprit te versieren met heel het hebben en houwen. Boten en bloemen. Grote poppen, molens of al dan niet willekeurige spandoeken.

Op het grasveld aan de Oosterweidestraat staat een forse feesttent. Er zijn spelen, speurtochten, muziekoptredens, een markt, een kinderkermis, een dorpsmaaltijd en een oldtimershow. Wedstrijden kolen telen en piepers jassen. En dat is nog niet eens alles. Kortom: Schermerhorn stond twee dagen bol van de activiteiten.

Een paar politici helpen ’n handje. Raadslid Christiaan Peters van de VVD staat zaterdagmiddag achter de bar. „Ik hoorde dat het geluidsvolume wordt gemeten”, vertelt hij. „Dat zijn stadse fratsen. Het is meten om het meten.”

Oud-wethouder Jan Nagengast is jurylid bij de zogeheten ’Weilandgames’. Hij vindt dat de voorzieningen op peil moeten blijven. „Je ziet vergrijzing op het platteland en een sluimerend individualisme. Maar de kernen moeten vitaal blijven.”

Kubussen

Bij de Weilandgames gaat het er gemoedelijk aan toe. Vier teams met illustere namen zoals ’De Poldermeidjes’ en ’Zuidje Zuid’, bestrijden elkaar met behendigheidsspelletjes. Ringen gooien of zakjes zand in klompen mikken. Of een woordspel met kubussen. Het team ’Oosteinde Oost Heren’ wordt winnaar. Daarna is er een tombola, waar veel senioren op zijn afgekomen.

Een van de wedstrijden tijdens de Weiland Games.

De Schermerhornse sporthal, De Mijse, is twee dagen het domein van het ’Minitruckers Show- en Demoteam’. Vrachtwagens die radiografisch bestuurd op een miniatuurparkoers rijden. „Er wonen veel chauffeurs in Schermerhorn”, verklaart Marion Stampe het succes van de jaarlijks terugkerende trucker-show. Marion is er met haar zonen Daan (6 jaar) en de driejarige Bram.

Happer

Daan vertelt dat hij veel trucks heeft. „En een grote happer van Lego Technics. Die is stuk, maar ik ga hem met m’n vader uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Als het straks slecht weer is.”

Veel mensen hebben hun best gedaan het dorp een feestelijk aanzicht te geven. De families Bakker, Stroomer, Kenter, Stoop en Leenstra - buren van elkaar op de Oosterweidestraat - spannen al jaren de kroon. Een enorm bouwwerk in de tuinen, en dit is alweer voor de 25e keer.

„We doen dit jaar ’Toppers van de Polder’”, wijst Piet Bakker op een soort kasteel, waar ’s avonds het Nederlandstalige lied zal klinken. „Bij het nummer ’Mexico’ gebeurt er dit”, zegt Piet. Hij drukt op een afstandbediening. Uit het kasteel komt de Zangeres Zonder Naam omhoog.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.