Zomerdromen: vlees, vachten en vreugde

Bezoekers slenteren langs kraampjes en doen zich tegoed aan hapjes en drankjes in het Timorpark.

Bezoekers slenteren langs kraampjes en doen zich tegoed aan hapjes en drankjes in het Timorpark.

Monique Trijsburg
Den Helder

Zomerdromen vond wegens de festiviteiten rondom het stadsfeest van vorige week niet op de eerste maar de tweede zondag van september plaats. Het Timorpark stond volledig in het teken van het evenement dat voor de veertiende keer gehouden werd.

In en om het Timorpark, aan de gelijknamige laan, is het een komen en gaan van mensen zondagmiddag. Auto’s staan tot in de wijde omtrek geparkeerd en fietsen staan massaal langs de gehele buitenrand van het park gestald.

De geur van vers gebarbecued vlees komt bezoekers van het stadspark uit de jaren dertig tegemoet. Ze slenteren langs kraampjes met onder meer schapenvachten, boerenproducten, schilderijen, snoep, meubelen, sieraden, hoeden en brocante.

Serviceclubs verkopen drankjes en eten voor het goede doel, waaronder taart en friet. De Helderse zanger Jeroen Reijs staat centraal op het veld zijn liederen ten gehoor te brengen wanneer op datzelfde moment Cloë van Rijn (8) met veel enthousiasme een stormbaan bedwingt op het kinderplein. ,,Ik moet zo ook dansen, met nog meer kinderen’’, zegt ze terwijl ze naar het verderop gelegen podium wijst. Leerlingen van Rik Niks, Jan Plomp en House of Dance verzorgen er gedurende de dag optredens. In Groenland kunnen kinderen spelletjes spelen als mega-mikado, stokkenspel en er wordt gespeeld met bibber spiraal, blokken, flessen, tollen en ballonnen.

Yvonne Frank (85) zit met een glimlach op een bankje terwijl ze bezoekers aan zich voorbij ziet trekken. ,,Ik ben er ieder jaar. Zo gezellig. Nee, ik blijf niet achter de geraniums zitten’’, zegt Frank die zich net tegoed heeft gedaan aan chips en slush. ,,Ik zit hier heerlijk in het zonnetje en zie alles voorbijkomen.”

Op het andere veld vindt een heuse BBQ-challenge plaats in samenwerking met Slagersatelier Duijzer.

Zeven teams maken ieder drie gerechten die later die dag worden beoordeeld. De teams bestaan uit Het Boerenverdriet, Grand Hotel Beatrix, de Helderse Jongens en een aantal amateurteams. Centraal op het veld worden eenden en een varken aan het spit bereid, wat zorgt voor veel bekijks en gesprekken met bezoekers over de wijze van bereiding. Ab en Giselda Keijlard (55) wandelen net het veld af. Ab: ,,Dat barbecueën was erg leuk om zien.’’ Giselda: ,,En al die kraampjes ook, er heerst hier zo’n gezellige sfeer.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.