’Fijn!’, zegt Martijn Engelbregt over zijn Cultuurprijs Visuele Kunsten

Martijn Engelbregt met prijs en juryvoorzitter Hetty Hafkamp.

Martijn Engelbregt met prijs en juryvoorzitter Hetty Hafkamp.© jjfoto.nl / Jan Jong

Fred Hoogendoorn
Alkmaar

Martijn Engelbregt glimlachte van oor tot oor en kon niks anders uitbrengen dan ’Fijn!’. De Bergenaar ontving zondagmiddag de Victoriefonds Cultuurprijs in de categorie Visuele Kunsten.

De ’ontregelende proceskunstenaar’ of ook wel conceptueel kunstenaar genoemde Engelbregt ontving de prijs (2500 euro) uit handen van juryvoorzitter Hetty Hafkamp, burgemeester van Bergen. Die kenmerkte Engelbregt als iemand ’die allerlei dogmatische processen parodieert en daarbij alle registers opentrekt’. „Vaak verrassend en spannend.”

In een interview in deze krant zei Engelbregt over zijn werkwijze: „Hoe krijg je de verwondering weer aan de praat, en daarmee het idee dat het ook anders zou kunnen?”

Expositie

De uitreiking vond plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar. Daar is het afgelopen weekend een expositie begonnen van het werk van Engelbregt en de twee andere genomineerden: Gerben Hermanus en Catinka Kersten. Deze tentoonstelling loopt tot en met 11 november.

Het was gisteren de eerste van drie categorieprijzen die werd bekendgemaakt. Op 14 oktober volgt de cultuurprijs Letteren (Ruïnekerk Bergen) en op 11 november de cultuurprijs Podiumkunsten (De Vest Alkmaar). Dan wordt eveneens de publieksprijs onthuld, waarvoor de stemming in oktober begint.

Meer info rond de cultuurprijs:

www.victoriefondscultuurprijs.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.