Gemeenten niet bereid te betalen voor jeugdhulp

Dominic Schijven
Alkmaar

Specialistische jeugdhulp is duur en zwaar werk en gemeenten zijn niet bereid de volle mep ervoor te betalen.

Zoals het er nu voorstaat is er in 2019 geen jeugdbescherming meer voor 25 Noord-Hollandse gemeenten, waaronder Alkmaar. De gemeenten en de drie grootste gespecialiseerde zorginstellingen De William Schrikker Groep, Het leger des Heils en De Jeugdgezinsbeschermers kunnen het niet eens worden over de tarieven.

PvdA’ers Katinka Kerssens en Gijsbert van Iterson Scholten uit Alkmaar verdiepten zich in de materie. Kerssens zit met haar werk bij de GGZ dicht bij het vuur. ,,We zitten er als pitbulls bovenop’’, zegt ze over zichzelf en collega Van Iterson Scholten.

Patstelling

Kerssens en Van Iterson Scholten zien de huidige patstelling als slechts een fase van onderhandelingen, maar betreuren dat het zo moet lopen.

Het is ook niet de eerste keer. Vorig jaar kwamen de gemeenten er in eerste instantie ook niet uit met zeven andere jeugdzorginstellingen. De tarieven zijn toen redelijker gemaakt naar aanleiding van een rapport van adviesbureau Berenschot.

Het probleem is in 2015 ontstaan. Toen werd de zorg gedecentraliseerd, gemeenten werden vanaf dat moment verantwoordelijk voor de zorg in het eigen gebied. Kerssens: ,,Het doel was om de zorg meer op maat te maken, simpeler en lichter waar het kan. Inhoudelijk gaat dit goed maar er is sprake van een aanbestedingswaanzin als het gaat om tarieven en wijze van administreren. Elke regio huurt een bureau in om tot inkoopvoorwaarden te komen, dit geeft enorme verschillen.’’

De PvdA’ers snappen dat de aanbieders betere tarieven willen. Specialistische jeugdhulp kost nou eenmaal veel werk en geld, volgens het koppel.

Gemiddelde

Volgens Van Iterson Scholten krijgen de zorgaanbieders al jaren niet genoeg geld van de gemeenten om de kosten te dekken. ,,’Reële kostprijzen’ zijn in Noord-Holland niet overgenomen. In plaats daarvan is het gewogen gemiddelde genomen van wat de aanbieders eerder van de verschillende gemeenten kregen voor verschillende vormen van zorg.’’ Het koppel biedt wel een oplossing.

In de Noordkop is de jeugdhulp voor 2019 al wel rond.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.