Regen weer grote spelbreker tijdens Kunst van de Nacht

Regen weer grote spelbreker tijdens Kunst van de Nacht
De oudere toneelgarde van Artiance, verkleed als nudist, speelt een potje schaak.
© Foto’s jjfoto.nl
Alkmaar

Het lijkt wel vaste prik. Net als vorig jaar begeleidden stortbuien vrijdagavond Kunst tot de Nacht, de traditionele opening van het culturele seizoen in Alkmaar. Jammer, want op een evenement dat zich op 25 plekken verspreid over de stad afspeelt, moet je nu eenmaal van hot naar her.

Maar wie de regen trotseert, vindt heel wat leuks. En gelukkig rijden er weer opstapbussen. Ook wordt er ook een droog moment gevonden voor het openingsmoment met stadsdichter Joris Brussel. Gouden skippyballen stuiteren even later overhet Canadaplein. Samen vormen ze de letters ’vrij spel’ – het thema van de avond.

Regen weer grote spelbreker tijdens Kunst van de Nacht
Een tour de force voor jongeren: een gedicht schrijven op een oude typemachine.

Veel cultuurinstellingen hebben behoorlijk hun best gedaan. Bij Unieke Zaken bijvoorbeeld kun je de lindy hop dansen. Het theatergezelschap heeft een voorstelling over Charles Lindbergh (de piloot), naar wie de dans uit de twintiger jaren vernoemd is.

Verderop aan de Pettemerstraat heeft Hal 25 zichzelf omgetoverd tot een wasstraat. Geestig, je kunt er binnen met of zonder voertuig en ontkomt niet aan de ’werklui’ die je met een emmer sop of eigenwijze opmerking overrompelen.

Ingetogen

Ze hebben er veel werk van gemaakt, maar rond negenen is het nog rustig. Op het Canadaplein is meer volk. Als altijd is het vol in De Vest, je kunt er gratis een glimp zien van artiesten die later in het seizoen komen optreden. Sandra van Nieuwland bijvoorbeeld, die vrijdagavond een ingetogen versie van Ben Howards ’Keep your head up’ brengt. Of Hadewych Minis met een eigenzinnige versie van James Brown’s ’Man’s world’.

Regen weer grote spelbreker tijdens Kunst van de Nacht
Sandra van Nieuwland geeft een voorproefje in De Vest.

Het Stedelijk heeft zijn best gedaan dit jaar. Alles staat er in het teken van de koe, in verband met de foto-expositie ’Het grazen voorbij’. Onder leiding van dichteres Apollonia kunt je er bijvoorbeeld een koeiengedicht schrijven. Op een ouderwetse typmachine. Voor de negenjarige Tom, die zoiets nog nooit heeft meegemaakt, is het een krachttoer.

Bij de buren van Artiance krijg je een kunstige rondleiding door jonge spelers die uitbeelden wat ze hier zoal doen. In de hal zit intussen de oudere toneelgarde een potje schaak te spelen, verkleed als nudist.

Mooi is de act van Tall Tales in de Grote Kerk. Een man en vrouw die een pas de deux dansen terwijl ze jongleren en acrobatische toeren uithalen. Het orgel klinkt stemmig op de achtergrond.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons