Vikingen vliegen elkaar in de haren in Den Oever [video]

Vikingen vliegen elkaar in de haren in Den Oever [video]
Den Oever

Ruige baarden, lange rokken en scherpe zwaarden. Mannen zweetten van het vechten en vrouwen van het koken boven het kampvuur. Daar waar normaal gesproken schapen lopen, staan zaterdag in Den Oever zo’n veertig tenten waarin Vikingen het weekend doorbrengen.

Elke tent heeft een eigen specialiteit. De één heeft schapenwollen kleedjes te koop, de ander doet aan bronsgieten.

Op het midden van het veld wordt er op dat moment net een gevecht gestart. Vier Vikingen vliegen elkaar in de haren.

Eén van deze vechtersbazen is Jorg Lapperre: ,,Het zwaard mag dan wel bot zijn, maar ik kan er wel zo een schouder mee vermorzelen hoor. Het ziet er misschien roekeloos uit, maar er zit veel techniek achter. Dit vind ik mooi aan het vechten. Ik blijf toch een jongetje.”

Drie jaar geleden bezocht Lapperre voor het eerst het Vikingweekend. ,,Toen ben ik aangestoken”, lacht hij.

,,Nu is het het derde jaar dat ik hier ben. Ik ben aan het proberen om mijn gezin mee te krijgen. Mijn dochter is dit jaar voor het eerst mee, maar mijn veertienjarige zoon heeft andere prioriteiten. Snap ik ook wel hoor.”

Creatief

In één van de tenten op het veld zit Karin van den Berg. ,,Je mag me ook Katla Halfdandottir noemen”, zegt ze. ,,Dat is namelijk mijn Vikingnaam.”

Ze zit op een houten bankje met een schapenvachtje erop. ,,Ik ben hier samen met mijn vriend. Hij vecht en ik doe aan weven. Kaartweven. Dit is ook het mooie aan het Viking zijn. Ik hou van het creatieve aspect. Ik weef dan bandjes en riempjes die ik om mijn jurken kan doen. Daarnaast verkoop ik de bandjes ook weer op dagen als vandaag. Met het geld wat ik hiermee verdien, kan ik weer nieuwe wol kopen waarmee ik kan weven. Het voorziet zichzelf.”

Samen met haar vriend reist ze het hele land én buitenland af om op evenementen te staan met hun tent.

,,Onze tent heet ’Itferdask Rann’. Dit betekent ’het reizende huis’. We wonen in Amsterdam, maar we reizen in het weekend heel wat af. Ook regelmatig naar het buitenland. Het is heerlijk. Het is een hobby dat ontzettend veel tijd inneemt, maar het is het meer dan waard. Je krijgt er heel veel voor terug. De reacties op mij zijn altijd positief. Dit is erg prettig.”

Het was de achtste keer dat het Vikingweekend dit jaar werd georganiseerd door het Viking Informatie Centrum in Den Oever.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons