Protestanten Beverwijk willen terug naar Grote Kerk

Protestanten Beverwijk willen terug naar Grote Kerk
Beverwijk

Zes jaar nadat de protestantse gemeente in Beverwijk de Grote Kerk met bezwaard gemoed heeft verlaten, wil deze gemeente weer terugkeren naar dat godshuis.

Het kerkbestuur is een onderzoek gestart met als inzet de verkoop van de Vredevorstkerk en het opnieuw betrekken van de Grote Kerk, die met de Wijkertoren het meest in het oog springende gebouw van Beverwijk is.

Vrijwilligers

De afgelopen zes jaar is de kerk in gebruik geweest bij een vaste groep vrijwilligers, die onder leiding van de Wijk aan Zeese cultuurpaus Bert Kisjes talrijke concerten, exposities en bijeenkomsten hebben georganiseerd in het gebouw.

Mocht de protestantse gemeente de kerk weer willen betrekken als hoofdzetel in Beverwijk, dan zal dat deze initiatieven niet in de weg hoeven te zitten, meldt voorzitter Teun Jan Tabak van de kerkenraad.

Samenwerking en multifunctioneel gebruik van het kerkgebouw is het devies van het kerkbestuur. ,,Maar als er zaterdagnacht een concert is geweest, willen we daar zondagochtend om negen uur in het gebouw niets meer van merken.”

Teun Jan Tabak onderstreept dat er nog geen besluiten zijn genomen door de kerkenraad. ,,We starten een onderzoek. We hebben de afgelopen zes jaar gemerkt dat het gebouw onverkoopbaar is. Onder voorzitterschap van Jan Boudestijn heeft Stichting de Grote Kerk dat geprobeerd. Maar het is niet gelukt.’’

Verkoopplannen

,,Ook PKN, de Protestantse Kerk Nederland, had al zijn twijfels bij onze verkoopplannen. Er is ons al snel nadat we de laatste kerkdienst hadden, in 2013, duidelijk gemaakt dat er niet veel behoefte is aan deze kerk, zo tussen de grote kerken in Alkmaar en Haarlem, en op korte afstand van Amsterdam.

Tabak maakt duidelijk dat de protestantse gemeente het besluit om terug te keren, niet lichtvaardig zal nemen. ,,Zes jaar geleden werd het besluit genomen om uit de Grote Kerk te gaan en de gedachte was: die kunnen we verkopen, en in de Vredevorstkerk hebben we zalen om te verhuren.”

Nu de Grote Kerk onverkoopbaar blijkt, liggen de kaarten precies omgekeerd. Nu wordt gekeken of de Vredevorstkerk kan worden afgestoten, zodat de protestanten in Beverwijk nog twee kerken overhouden: de Grote Kerk en de Dorpskerk in Wijk aan Zee.

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons