Wens: supermarkt op het Kooiplein in Castricum

Wens: supermarkt op het Kooiplein in Castricum
De lege Renault-garage op het Kooiplein.
© foto bert westendorp
Castricum

Omwonenden van het Kooiplein in Castricum kiezen in meerderheid voor een supermarkt met appartementen erboven in de leegstaande Renault-garage.

Dat is de voorlopige conclusie van pandeigenaar Cambium, onderdeel van vastgoedontwikkelaar Biesterbos Groep, na het verzamelen van suggesties door buurtbewoners. Dat gebeurde op een speciaal opgezette website (www.kooipleincastricum.nl) en op Facebook.

De blog is afgelopen week aangevuld met een reactie op de vele suggesties over een supermarkt. Cambium wil de komende periode ’het debat openhouden’ en om ’wellicht een beweging op gang te brengen’.

Dekamarkt

Tot verdriet van veel omwonenden stopte de Dekamarkt op het plein ermee. Daarna heeft het plein een wat verloederd karakter gekregen. ,,We denken dat de winkels op het Kooiplein alleen bestaansrecht hebben als er een trekker op het plein komt. Na het wegvallen van de Deka viel alles stil’’, aldus een woordvoerster van Cambium.

Ook het pand waarin ooit een Renault-garage van Bleeker zat, staat leeg. Het is eigendom van Cambium/Biesterbos.

Cambium zette er prikkelende teksten op, die bezoekers van het plein hebben geprikkeld om te reageren. ,,Het merendeel van de reacties wijst op een wens dat er een supermarkt in komt met betaalbare appartementen’’, aldus de woordvoerster.

Zij wijst er op dat dat dan wel een flinke supermarkt moet zijn, wil die bestaansrecht hebben. De Dekamarkt was een bescheiden winkel op het Kooiplein, gelegen in de Zeeheldenbuurt.

Alleen woningen bouwen is volgens Cambium geen goed idee. Bouwen zou vanwege het versnipperde eigendom duur zijn. Er zouden parkeerplaatsen gecreëerd moeten worden - ook duur.

,,Zo ontstaat een cirkel van kosten die niet te doorbreken is. Beter is het plein vitaal te maken en tevens fysiek te verbeteren met groen en parkeren daarin verweven.’’

Omdraaien

Op vragen over hoeveel woningen en welke supermarkt er mogelijk komen, kan zij geen antwoord geven.

,,Het is nog pril. We willen eerst inventariseren waar de buurt behoefte aan heeft. En dan een keer andersom. Niet komen met een plan waarop de buurt kan reageren, maar de zaken omdraaien. Eerst de buurt de mogelijkheid geven om met plannen te komen. We hebben al heel veel binnen en daar zijn we blij mee. Maar er kan altijd nog wat bij. Dus suggesties blijven welkom.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Lees hier de digitale editieVolg ons