Laagste verbruik stroom en gas in Den Helder

Laagste verbruik stroom en gas in Den Helder
Den Helder

Inwoners van de gemeente Den Helder hebben van alle gemeenten in de Noordkop het laagste verbruik van stroom en gas.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over 2017. Daarbij is gekeken naar gemiddeld aardgas- en elektriciteitsverbruik van particuliere woningen.

Met gemiddeld 1230 kubieke meter aardgas en 2470 kilowatt stroom leven bewoners van Den Helder relatief het zuinigst van alle vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Hollands Kroon (1450 m3/3050 kWh), Schagen (1400/2950) en Texel (1450/2740) hebben het nakijken.

Daarmee zitten de drie gemeenten qua aardgasverbruik ook boven het landelijk gemiddelde van 1240 m3. Voor Hollands Kroon en Schagen is dat eveneens het geval met elektriciteitsverbruik, waar het gemiddelde in ons land op 2860 kilowatt ligt.

In alle gevallen geldt dat het verbruik van gas en stroom nog steeds afneemt in de periode tussen 2010 en heden. Zo werd er op Texel in 2010 nog gemiddeld 2100 kubieke meter gas verbruikt tegenover het moyenne van 1450 uit 2017.

Binnen de woningtypen zijn er aanzienlijke verschillen tussen de vier gemeenten. Zo scoort Den Helder het hoogst met het gasverbruik in appartementen, waar Schagen en Hollands Kroon het laagste verbruik tonen.

Verhoudingsgewijs is het aardgasverbruik in Den Helder vooral het laagst bij de eigen woningen. Bij huurwoningen verbruiken Texelaars gemiddeld het minste gas en Nieuwediepers het minste stroom. Het laagste gasverbruik bij twee-onder-een-kapwoningen is in Hollands Kroon.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons