Donker randje aan donatie voor kinderafdeling ziekenhuis

Donker randje aan donatie voor kinderafdeling ziekenhuis
De kinderafdeling van het Westfriesgasthuis is 2900 euro rijker dankzij de Copernicus-leerlingen.
© Foto Copernicus
Hoorn

De kinderafdeling van het Westfriesgasthuis in Hoorn is 2900 euro rijker dankzij 33 leerlingen van het Copernicus die hiervoor twee dagen lang door Friesland hebben gefietst. Aan de ene kant is er bij iedereen blijdschap over de opbrengst, maar aan de andere kant ook teleurstelling omdat er veel geld aan de strijkstok is blijven hangen bij de website ’Doneer-actie.nl’.

De tieners fietsen in het kader van hun opleiding Bewegen Sport en Maatschappij op 18 en 19 juli de Elfstedentocht. De bedoeling was om hiermee zoveel mogelijk geld op te halen voor het ziekenhuis waar de kinderafdeling voor drie ton moet worden verbouwd.

De leerlingen hebben voor deze tocht van 240 kilometer van alles zelf geregeld, inclusief hun overnachting. Gisteren overhandigden zij hun cheque van 2900 euro aan het Hoornse ziekenhuis. Maar in werkelijkheid hadden zij 450 euro meer bij elkaar gehaald. Dit bedrag werd grotendeels ingehouden op de uitbetaling door de site Doneer-actie.nl waarlangs de actie liep. De site rekende ruim 350 euro aan kosten. Dat is veel meer dan de zes procent die de site zelf aan kosten zegt te berekenen.

Zuur

,,Voor de leerlingen was dat wel een teleurstelling’’, zegt woordvoerster Anneke Knip van de Copernicus Scholengemeenschap. ,,Het is zuur, maar we kunnen daar niets aan doen. We hadden beter de kleine lettertjes moeten lezen. Maar een volgende keer houden we de betaling in eigen hand, want op deze manier doen we het niet meer. Dat leergeld is nu betaald. Overigens zijn wij als school enorm trots op de leerlingen dat zij dit bedrag bij elkaar hebben gekregen voor het ziekenhuis. Het is en blijft een knappe prestatie.’’

Dat de kosten bij de website hoog zijn opgelopen komt volgens een woordvoerster van deze site omdat er per donatie ook nog 85 cent wordt ingehouden. Bij veel -kleine- donaties loopt daardoor het bedrag dat wordt ingehouden stevig op. ,,Die 85 cent staat naast die zes procent duidelijk op onze site. Er zijn geen kleine lettertjes’’, aldus de woordvoerster.

Het Westfriesgasthuis is erg blij met het geld dat de Copernicus-leerlingen bij elkaar hebben getrapt door Friesland. ,,Wij hebben nu iets meer dan een ton binnen en hebben dus nog twee ton nodig’’, zegt verpleegkundige Linda Groothuesheidkamp. ,,Het mooie is ook dat dit door jongeren is opgebracht wiens leeftijdsgenoten uit de eigen regio hier liggen. Dat het iets minder is dan de leerlingen zelf hadden gedacht is zuur voor hen, maar wij zijn er niet minder blij om. Want iedere donatie is meegenomen.’’

Aan het eind van het jaar kijkt het ziekenhuis hoeveel geld er daadwerkelijk is binnengekomen, daarna wordt besloten wat er als eerste wordt aangepakt. Sowieso de balie wordt vernieuwd en er komt ook een aquarium.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons