Ook Hoorn krijgt kanonnen in de haven

Ook Hoorn krijgt kanonnen in de haven
Enkhuizen heeft al hiastorische kanonen in de stad, hier bij de stadsgevangenis achter het Enkhuizer stadhuis.
© Foto Theo Groot
Hoorn

De meeste VOC-steden in Nederland hebben ze staan: historische kanonnen. Behalve Hoorn. Die leemte is sinds vrijdag ingevuld: op het Oostereiland worden twee kanonnen onthuld. Het doel uit uiteindelijk zeker twaalf kanonnen te plaatsen op verschillende plekken in de binnenstad.

Het gaat om een initiatief van Bureau Erfgoed en de Stichting Archeologie West-Friesland. De historische vuurwapens zijn in bruikleen van verzamelaars voor een periode van vijf jaar. Het streven is om er op het Oostereiland nog vier te plaatsen en ook op andere geschikte plekken in de stad kanonnen neer te zetten.

,,Hoorn heeft op het gebied van de Admiraliteit een rijke geschiedenis’’, zegt Michiel Bartels van Bureau Erfgoed. ,,We weten zeker dat op deze plek op het Oostereiland kanonnen hebben gestaan. En ze lagen er ook opgeslagen. Ze werken natuurlijk als een magneet op toeristen, die daar graag mee op de foto gaan. Het zijn originele gietijzeren kanonnen, deze komen uit Zweden. Ze vergen weinig onderhoud, dus veel geld kost het niet.’’

Wethouder Samir Bashara opent vrijdag Open Monumentendag met het onthullen van de beide kanonnen en het afvuren van een moderner kanon. De historische kanonnen zijn niet meer bruikbaar.

Wanneer de bruikleenperiode is afgelopen wordt er volgens Bartels gekeken naar een andere oplossing, of wordt de bruikleenperiode verlengd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons