Zeventig vrolijke silhouetten van Regio College op kunstwerk Houtveldweg

Zeventig vrolijke silhouetten van Regio College op kunstwerk Houtveldweg
Maas (20) en Ozzy (18) werken aan hun silhouet aan de Houtveldweg.
© foto Pascal Fielmich
Zaandam

Zo’n zeventig studenten van leerjaar en niveau 2 van het Regio College hebben de handen ’letterlijk’ ineengeslagen en samen een immens kunstwerk gemaakt. Op het kunstwerk zeventig silhouetten die symbool staan voor de saamhorigheid tussen de studenten. ’We hopen dat ze deze lijn ook op school doorzetten.’

„Dit jaar is er wel een heel bijzondere start van het nieuwe schooljaar. We beginnen namelijk met een creatieve introductie. Het leek ons leuk om dit eens anders te doen dan door jezelf voor te stellen aan elkaar in de klas of om te vragen: hoe heet je? Daarom gaan de studenten silhouetten schilderen”, vertelt docent Marian Reedijk.

Docent Marij Pinxt loopt dagelijks van het treinstation richting haar werk. „Ik ga altijd hetzelfde weggetje en zag dat ze het gebouw hiernaast aan het verbouwen zijn. Er was een houten schutting opgetrokken waardoor een soort wandelpromenade ontstond. Er hing een spandoek aan de schutting met daarop de vraag: ’wanneer je mee wilt denken, neem dan contact op met…’ Zo gezegd, zo gedaan en uiteindelijk is vanuit de afdeling Dienstverlening het hele project in elkaar gezet.”

Verbinding

De gemeente Zaandam vindt het een ontzettend leuk idee en ook de betreffende aannemer stemt in met het plan. Reedijk: „We hebben nog geen idee hoe de studenten reageren op het project, maar de reacties vanuit de buurt zijn louter positief. We hebben vorige week de letters erop gezet en een voorbeeld gemaakt voor de studenten. Buurtbewoners vinden het ’enig’ en ’geweldig’. De buurt krijgt weer wat kleur en je hoort direct ook heel wat verhalen van buurtbewoners. Prachtig.”

Zolang de schutting blijft staan, zal ook het kunstwerk dat de studenten van het Regio College hebben gemaakt te bewonderen zijn. „We gaan uit van een jaar, maar wellicht loopt de bouw uit en kunnen buurtbewoners en voorbijgangers er langer van genieten.”

Sander Evertze, eveneens docent, geeft aan wat de gedachte achter het kunstproject is. „Jongeren laten door middel van het schilderen zien wie ze zijn en proberen een verbinding te maken met elkaar. Dat is ook wat uitgebeeld wordt op de silhouetten. Door op het kunstwerk elkaars handen vast te houden, hopen we dat ze ook in het echte leven elkaar de hand reiken.”

Sponsor

Omdat op school alleen wordt gewerkt met afneembare verf en er heel veel verf voor het kunstwerk nodig is, besloot het bestuur om op te zoek te gaan naar een sponsor. Pinxt: „Het moet natuurlijk niet zo zijn dat bij de eerste de beste regenbui het kunstwerk zou verdwijnen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Sigma Coatings. Het bedrijf heeft vijftig liter verf gedoneerd en honderd kwasten.”

„Er doen zeventig studenten mee aan het project en dus zullen er zeventig silhouetten verrijzen”, gaat Evertze verder. „Ze zijn vrij in het aannemen van een pose. Deze dienen ze even vast te houden zodat de ander het silhouet kan schilderen. De binnenkant is een kleur en de omlijsting weer een andere. Ieder silhouet moet een andere kleur hebben. Dat straalt vrolijkheid uit en dat is wat we graag willen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons