Archeologische opgraving in Krommenie van start

Archeologische opgraving in Krommenie van start
Het terrein van het voormalig sportpark.
© Archieffoto: Pascal Fielmich
Krommenie

Op het voormalig Provily Sportpark in Krommenie start maandag de archeologische opgraving naar een wellicht Romeinse wachttoren. Als uit het onderzoek blijkt dat het inderdaad om een Romeinse wachttoren gaat dan is Krommenie volgens stadsarcheoloog Piet Kleij het noordelijkste punt uit de Romeinse tijd geweest.

De geschiedenis blijkt dan anders te zijn dan gedacht. Tot nu toe is Velsen het noordelijkste punt waar zeker restanten van de Romeinen zijn ontdekt.

Al in 1964 ontdekten amateurarcheologen - die in de weekenden met de hand opgravingen deden - een palissade met daarin een gebouwtje. ,,Het zou ook een vuurtoren kunnen zijn geweest of een offerplaats’’, zegt Kleij. Door de vondst van slingerkogels - wat in de Romeinse tijd werd gebruikt als wapen - vindt de archeoloog het aannemelijker dat het gaat om een militair bouwwerk - een wachttoren in dit geval.

Deze keer voeren professionele krachten de opgraving uit, met hulp van vrijwilligers. Er wordt een groter gebied afgegraven, zodat de onderzoekers een beter beeld kunnen krijgen van hoe de rest van de omgeving eruit heeft gezien. Op zaterdag 22 september wordt een open dag gehouden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons